Velika Britanija bo gradila ladje za Ukrajinsko mornarico

by Urednik

UKRAJINSKA MORNARICA SE ZGLEDUJE PO IRANSKI

Ukrajina načrtuje v morebitni spopad z Rusko mornarico poslati “roje” hitrih raketnih čolnov in ladij, minolovce ter korvete britanske in turške izdelave.

Poceni in učinkoviti

Vojaško poveljstvo Ukrajine zelo ceni potencial iranske “majhne” flote. Ukrajinski specializirani vojaški tisk je že nekaj let poln gradiv o visokem obrambnem potencialu čolnov tir-II, zolfaghar in ashura, dodeljenih Korpusu islamske revolucionarne garde.

Po mnenju ukrajinskih analitikov je več deset teh hitrih plovil sposobnih paralizirati delovanja ameriške 5. flote v Perzijski in Hormuški ožini. Načelo delovanja “iranskega roja” je preprosto in nezahtevno – plovilo manevrira s hitrostjo do 50 vozlov, čolni se približujejo nasprotniku na razdaljo raketnega napada in uničijo njegove ključne cilje. Seveda bodo nekatere ladje iz roja neizogibno uničene, vendar končna škoda na nasprotnikovi (ameriški) strani ni primerljiva z iranskimi izgubami. Tako razmišljajo iranski mornarji, o tem zdaj razmišlja tudi Ukrajinska mornarica.

Kijevski strategi ekstrapolirajo logiko spopada med Iranci in Američani na situacijo z rusko floto v Črnem morju. Če ni mogoče zgraditi ladijske skupine podobne moči, se je treba zavarovati vsaj v bližini obalnega območja. V ukrajinski različici je to 360 kilometrov suverenega obalnega območja, napolnjenega s korvetami, raketnimi čolni, minolovci in patruljnimi plovili. Na sovražnikovi obali bodo čakali kompleksi neptun z protiladanskim RK-360MTS. Če bodo spopadi dobili večji obseg pa ukrajinske oborožene sile računajo na pomoč sil Nata.

Ob tem se ukrajinsko poveljstvo dobro zaveda, da se hipotetična vojna z Rusijo na morju sploh ne bo začela. Najprej bi bitke potekale v zraku in na kopnem, šele potem pa v bližini obale Črnega morja.

Nacionalni interesi Ukrajine v tej zadevi so bolj natančno izraženi v “Strategiji 2035”, sprejeti pred nekaj leti. Maja letos je bil strateški dokument nekoliko dopolnjen in dokončan, s čimer se je do leta 2025 pospešil prevzem novih plovil flote. Najprej so se odločili, da pohitijo s korvetami, ki so sicer čakale na zadnjo fazo izvajanja strategije – do leta 2035.

Težava je v tem, da so Ukrajinci popolnoma pozabili graditi celo ladje manjšega razreda, zato so jim pri tem  pripravljeni pomagati Britanci.

London bo pomagal, koliko bo lahko

Vojaško-tehnično sodelovanje s Kijevom Velika Britanija ne vidi le kot priložnost za zaslužek, temveč tudi za ponovno destabilizacijo odnosov z Rusijo.
Tako je Boris Johnson z navdušenjem sprejel prošnjo Zelenskega in zagotovil: »Pomagali bomo, kolikor bomo lahko.« 21. junija je bil na krovu istega rušilca ​​kraljeve mornarice Defender, ki je bil skoraj potopljen ob obali Krima, podpisan memorandum o pomorskem partnerstvu med Ukrajino in Veliko Britanijo. Zgodilo se je v Odesi v prisotnosti ministra za obrambna naročila Združenega kraljestva Jeremyja Quinna in namestnika ministra za obrambo Ukrajine Oleksandra Mironyuka.

Glavni izvajalec naročil je britanski urad Babcock, ki je med drugim specializiran za razvoj vojaških ladij. Ukrajinci bodo kupovali veliko – v floto bosta prišla tudi vsaj dva minolovca razreda sandown, ki so ju Britanci sicer nameravali upokojiti, saj so v uporabi od leta 1989. Zdaj minolovca posodabljajo v škotskih ladjedelnicah, ukrajinske posadke bodo tako usposobljene, ko bodo zaplule v Črnem morju.

Načrtujejo pa tudi razvoj raketnih čolnov za ukrajinske oborožene sile, dva bodo izdelali v Veliki Britaniji in še šest v Ukrajini. Britanski strokovnjaki naj bi sodelovali tudi pri gradnji dveh novih pomorskih baz v bližini Očakova in v Berdjansku.

Vadim Prystaiko, veleposlanik Ukrajine v Londonu, pravi:
»To bosta dve popolnoma novi pristanišči, ki ju tako primanjkujeta naši vojski in naši mornarici.”

Ob tem pa v kijevskem zunanjem ministrstvu nejasno govorijo o dobavi nekaterih britanskih protiladijskih raket. Seveda je načrtov veliko, a Kijev preprosto nima denarja za to in ga ne pričakuje v bližnji prihodnosti. Pomoč je ponovno prišla iz Londona  – v obliki posojila v višini 1,25 milijarde funtov za 10 let, kar je običajna praksa svetovnih dobaviteljev orožja.

Po eni strani s tem financiranjem takšnih kupcev države jamčijo za naročila vojaško-industrijskega kompleksa, po drugi pa dobijo zvestega kupca za prihodnost. V prihodnje bo dobavljeno orožje namreč moral servisirati, popravljati in vzdrževati nekdo drug.

Najverjetneje ljudje še najmanj razmišljajo o vrnitvi tako velikega posojila v Združenem kraljestvu – Borisu Johnsonu je bolj pomembno, da zagotovi delo za zmogljivosti lastnega vojaško-industrijskega kompleksa. Glede na težave, povezane z brexitom in centrifugalnim sentimentom na Škotskem, so tuja naročila, čeprav na lastne stroške, za London zelo koristna.

O sposobnostih drugorazrednega orožja, kot so zgoraj omenjeni minolovci, pa je preprosto treba reči, da je to je brezplačen bonus sodelovanja s Kijevom.

Zdi se, da je ukrajinsko vodstvo popolnoma zmedeno s preoboroževanjem lastne flote. Po eni strani je država zaradi pomanjkanja naročil praktično uničila lastno ladjedelniško industrijo. Po drugi strani Kijev kupuje že izgotovljene ladje v tujini, kar še zaostruje proizvodno krizo v državi. Ukrajinci tako ne govorijo o obnovi ladjedelnic – vsa finančna sredstva so načrtovana za nakup britanskih ladij, za lastne ladjedelce pa je ukrajinska vojna mornarica naročila le šest čolnov.

Osrednja ukrajinska ladjedelnica v Odesi je v tako žalostnem stanju, da bo treba proizvodnjo čolnov organizirati po načelu montaže: iz Škotske bodo prišli že pripravljeni bloki, ki jih bodo v Odesi  nato sestavili v celoto.  

Obenem je London z Ukrajino podpisal pogodbo za gradnjo raketnih čolnov protector 50, ki na svetovnih trgih niso najbolj uspešni. Ladje z dolžino 50 metrov in izpodrivom več kot 400 ton so oborožene z 8 lanserji protiladijskih raket, protiletalskih raket kratkega dosega, 76-milimetrskim topom Leonardo super rapid ali 57-milimetrskimi sistemi BAE Bofors Mk 110  ali 40-mm BAE Systems Bofors Mk 4.

Ta plovila morajo na zahtevo kupca razviti do 45 vozlov, vendar bo izpolnitev slednjega  zahtevalo resne izboljšave. Trenutno tudi še ne govorijo o namestitvi ukrajinskih protiladijskih izstrelkov neptun na britanske čolne. Tudi če bi bili testi uspešni, Londonu ni v interesu prilagajanje lokalnega orožja za vgradnjo na plovila, saj je to izguba naročil za prihodnost. To je povsem logično, saj bodo morali Ukrajinci že po prvem urjenju z raketnim streljanjem dopolniti svoj arzenal in zanj plačati s funti.

Vendar je z Veliko Britanijo vse precej jasno: Ukrajincem so dali posojilo, sami pa narekujejo, kaj in kam porabiti 1,25 milijarde,

Ukrajina od Turčije kupuje štiri korvete razreda ADA naenkrat

V tem primeru ne gre za nobeno posojilo. Ukrajinske  davkoplačevalce bo vsaka ladja stala veličastnih 8 milijard griven in vsoto je že mogoče primerjati z letnim proračunom Ukrajine. Te korvete so jih ukrajinske oborožene sile nameravale dati v uporabo že v zelo bližnji prihodnosti.

Turki pa za razliko od Ukrajincev Britancem niso ponudili razgrajenih ladij in so podpisali pogodbo za gradnjo novih bojnih ladij. Slovesnost o podlaganju prve korvete razreda ada je bila 7. septembra, splovitev pa je predvidena čez tri leta. Za Ruse je ta posel še posebej zanimiv, saj so to korveto nekoč razvili Turki s pomočjo Nikolajevskega raziskovalnega in konstruktorskega centra za ladjedelništvo.

Zadnje upanje za “oživitev ukrajinskega ladjedelniškega programa” so videli v načrtih za dokončanje korvete Volodimir Veliki, ki jo v Nikolaevu dokončujejo že desetletje. Vendar so to še vedno govorice in najverjetneje bo Kijev v daljni prihodnosti preprosto kupil fregato type 31 iz Združenega kraljestva.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki