Velika Britanija bo morala preseliti jedrske podmornice iz neodvisne Škotske

by Urednik

ŠKOTSKA PROTI JEDRSKIM PODMORNICAM IN OROŽJU

Celotna flota britanskih jedrskih podmornic bo morala zapustiti pomorsko bazo Clyde v Faslanu na Škotskem in se vrniti nazaj v Anglijo, če se Škoti v septembru odločijo za neodvisnost, je sporočila škotska vlada.

To bi pomenilo velik udarec za britansko obrambno ministrstvo, ki načrtuje, da bo v mornariški bazi Clyde v bližini Glasgowa domače pristanišče vseh 14 jedrskih podmornic Kraljeve mornarice naslednjih nekaj desetletij. Tako bi morala Velika Britanija, v primeru da Škotska razglasi neodvisnost, poiskati novo pristanišče na angleški obali za štiri podmornice razreda vanguard (trident) (SSBN), tri razreda trafalgar (SSN) in sedem novih razreda astute (SSN), poroča časopis Herald Scotland.

Leta 2011 je škotska vlada pozdravila odločitev namestitve jedrskih podmornic v Faslanu predvsem zaradi novih delovnih mest , ki bi jih to prineslo. Vendar so že takrat nekatere aktivistične skupine in tudi tri večje škotske stranke nasprotovale temu, predvsem zaradi poltike proti jedrskemu orožju in možnih nesreč jedrskih reaktorjev na podmornicah.

Škotska vlada zdaj pravi, da ne vidi nobene vloge za kakršne koli podmornice na jedrski pogon v samostojni Škotsko. V primeru odcepitve od Velike Britanije želijo, da Kraljeva mornarica s svojimi jedrskimi plovili zapusti Škotska pristanšča v manj kot desetih letih. Nova škotska politika podpira konvencionalna plovila (podmornice na dizelsko-električni pogon), Britacem pa ponujajo rešitev v premestitvi jedrskih podmornic v mornariško bazo Devonport v Plymouthu na južni obali Anglije. Tukaj ima že sedaj Kraljeva mornarica zasidrane podmornice razreda trafalgar, ki bi se po načrtih morale preseliti v bazo Clyde na Škotskem do leta 2017. V Falsanu ssta trenutno zasidrani dve jedrski podmornice.

Pomorska baza Clyde na Škotskem

Britansko obrambno ministrstvo je ob tej novice opozorilo, da bi zaprtje pomorske baze Clyde za jedrske podmornice resno ogrozilo nacionalno varnost Združenega kraljestva, vključno s Škotsko. Poudarili so tudi, da je oporišče v Faslanu največji zaposlovalec na enem mestu na Škotskem, saj ponuja 6700 vojaških in civilnih delovnih mest. Ta številka bi se do leta 2022 povečala na 8200, ko bodo po načrtu vse jedrske podmornice preselili tja. “Mi ne razvijamo načrta (kam preseliti podmornice), saj smo prepričani, da bo škotsko prebivalstvo glasovalo, da ostanejo del družine Velika Britanija,” je dejal tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva.

Vendar je škotska vlada na to odgovorila, da pričakuje, da se bo ohranilo število vojaških delovnih mest v Faslanu ob spremembi iz jedrske v konvencionalno pomorsko bazo. “Preoblikovanje Faslane v konvencionalno mornariško bazo bo zahtevalo rekonstrukcijo v katero se bodo vključila gradbena dejavnost in z njimi povezana delovnih mesta na tem območju,” so dodali.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

VIDEO: Jedrske podmornice britanske Kraljeve mornarice

)

Povezani članki