Velika Britanija ostala brez operativnih jurišnih podmornic

by Urednik

BRITANSKE VODE BRANIJO LE 4 BALISTIČNE PODMORNICE

Vseh sedem britanskih jurišnih podmornic na jedrski pogon trenutno ni operativnih, saj jih je večina na popravilu v ladjedelnici, poroča vir iz Kraljeve mornarice. Domneva se, da se je zgodilo prvič v zadnjih desetletjih, da Združeno kraljestvo nima operativnih jurišnih podmornic. Ob tem dodajajo tudi, da britanska premierka Theresa May menda sploh ni bila obveščena o situaciji.

Neimenovan vir iz Britanske kraljeve mornarice je za medije dejal, da je celotna britanska flota jurišnih podmornic razreda astute in trafalgar trenutno ne more varovati ozemeljskih voda Velike Britanije. Britanski podmorničarji ohranjajo operativne le štiri strateške podmornice razreda vanguard, katerih glavna oborožitev so balistični izstrelki.

Britanske podmornice razreda trafalgar HMS Triumph, HMS Torbay, HMS Talent in HMS Trenchant, kot tudi HMS Artful razreda astute so trenutno na popravilih v ladjedelnicah, potem ko so se pokvarile. Na popravilu je prav tako še vedno podmornica HMS Ambush razreda astute, ki se je zaletela s trgovsko ladjo na območju Gibraltarja julija 2016. Tako na morju ostaja le jurišna podmornica HMS Astute, ki pa je še vedno v fazi testiranj in bo operativna čez nekaj tednov.

Najnovejše britanske jurišne podmornice razreda astute, vsaka je Veliko Britanijo stale 1,2 milijarde funtov (1,5 milijarde dolarjev), so sicer najmočnejše podmornice v Kraljeve mornarice, ki so namenjene za uničevanje sovražnikovih vojaških plovil.

Pripravil: A. Knific, foto: Royal Navy

Povezani članki