Velika Britanija zmanjšala sredstva za program lovca tempest

by Urednik

COVID UPOČASNIL RAZVOJ NOVEGA EVROPSKEGA LOVCA?

Britanska Agencija za infrastrukturo in projekte (IPA) je v svojem letnem poročilu, objavljenem 15. julija, razkrila znižanje proračuna za 450 milijonov GBP (612 milijonov USD) za program novega lovca tempest (Tempest Future Combat Air System).

V svoji oceni tveganja je program, katerega namen je razviti nadomestno letalo za lovca Eurofighter typhoon, označila z rdečo. Ob tem so tudi razkrili, da je britansko obrambno ministrstvo za program že namenilo kar 9,46 milijarde funtov (12,88 milijarde USD).

IPA je tudi zapisala, da je ministrstvo omejilo izdatke za prva štiri leta programa tempest na 12,8 milijarde GBP (17,42 milijarde USD).

»Raven naložb je bila bistveno manjša od zahtevane, vendar ohranja izvedljivost programa v okviru trenutnih parametrov, dodaja pa pomembno splošno programsko tveganje, zlasti predvidenemu datumu začetne operativne zmogljivosti,« so zapisali pri IPA. »Faza koncepta in ocene bo zagotovila dokaze o uspešnosti programa, vključno z ravnjo dodatnih naložb in/ali drugimi možnostmi za zagotavljanje bojne zmogljivosti v zraku. Naložbe in mejniki po tej fazi so predmet časovne, stroškovne in izvedbene napake, ki bodo izboljšane pred naslednjo odločitvijo.«

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki