VIDEO: Ameriško “prijateljsko” bombardiranje v Afganistanu

by Urednik

LETALSKA BOMBA EKSPLODIRA V BLIŽINI UTRJENEGA POLOŽAJA AMERIŠKE VOJSKE

Videoposnetek prikazuje prijateljski ogenj v Afganistanu, ko ameriško letalo odvrže bombo na utrjen položaj 1. pehotne divizije Ameriške vojske.

Pred dnevi so na YouTubu objavili videoposnetek, ki prikazuje napačno bombardiranje Ameriške vojske na položaje lastnih sil v Afganistanu. Ameriška letala so pomotoma napadla utrjen položaj 1. pehotne divizije Ameriške vojske, ki se spopadajo s talibanskimi uporniki v dolini.

Vojaki na posnetku, so Ameriške zračne sile pozvali, naj z bombami (500 funtov) napadejo sovražnikove položaje v dolini pod njimi. En izmed vojakov je želel posneti napad s kamero pritrjeno na čeladi. Na začetku videoposnetka , lahko v ozadju slišimo sporočilo po radiu “30 sekund do cilja.” Le kakšnih 15 sekund za tem se zasliši zvok ameriškega letala, nato pa v bližini utrjenega položaja 1. pehotne divizije Ameriške vojske eksplodira bomba. Na posnetku je razvidno, da so ameriški vojaki v šoku, čeprav ob napadu ni prišlo do smrtnih žrtev ali resnih poškodb. Na srečo pa je ravno v času incidenta prvi vodnik poklical tri vojake v podzemni bunker, tako da so ušli eksploziji.

Vsekakor to ni prvi primer prijateljska ognja Ameriške vojske v Afganistanu. Točen vzrok za incident ni znan, najverjetneje pa je šlo za napačno določanje oz. sporočanje (šum pri zvezi) koordinat položaja sovražnikov (talibanov).

Pripravil: A. Knific, foto: DailyMail

VIDEO: Ameriško “prijateljsko” bombardiranje v Afganistanu

Povezani članki