VIDEO: Kroženje ameriškega bombnika B-1B nad mestom Kobane v Siriji

by Urednik

BOMBNIK B-1 S PRIŽGANIMI LUČMI NAD SOVRAŽNIKOVIM OZEMLJEM

V medijih se je pred dnevi pojavil videoposnetek kroženja ameriškega bombnika B-1B lancer s prižganimi signalnimi lučmi nad mestom Kobane v Siriji med zračnimi napadi na pripadnike militantne skupine ISIS.

Posnetek je bil objavljen 7. oktobra 2014, ko je ameriški bombnik B-1B lancer iz zračne baze Al Udeid v Katarju, sodeloval v zračnih napadih na sunitske skrajneže v okolici sirskega mesta Kobane, ki se nahaja tik ob meji s Turčijo.

Ameriške letalske sile (USAF) so bombnik B-1 poslale na letalsko izolacijo bojišča (BAI – Battlefield Air Interdiction), v kateri je na visoki nadmorski višini nad območjem spopadov v Kobani krožil več kot eno uro. Ne tej nalogi je letalo le opazovalo položaje spopadov in spremljalo premike sunitskih borcev , hkrati pa bilo v pripravljenosti za morebitni napad.

Se pa na posnetku vidi tudi utripajoča svetloba ki prihaja iz letal. Nekateri so menili, da gre za vodene bombe, vendar je bolj verjetno, da je šlo le za svetlobo signalnih luči na letalu. Seveda se ob tem lahko začudimo zakaj je imel ameriški bombnik med misijo nad sovražnikovim ozemljem prižgane signalne luči. Verjetno so bili ameriški piloti bolj zaskrbljeni zaradi preostalega prometa v zraku in manj z možnostjo, da bi jih ISIS sestrelil s protiletalskim orožjem (kljub vse večjem tveganju, da ima ISIS tako oborožitev, je zapisal Italijanski pilot David Cenciotti na spletni strani The Aviationist.

Nemška tiskovna agencija DPA sicer danes (15. oktober 2014) poroča, da so pripadniki kurdske vojske Peshmerga pregnali pripadnike ISIS-a iz nekaterih območij na vzhodu in jugozahodu sirskega mesta Kobane ob meji s Turčijo ob podpori zračnih napadov ameriške koalicije v boju proti Islamski državi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kroženje ameriškega bombnika B-1B nad mestom Kobane v Siriji

Povezani članki