VIDEO: Krstni polet trenažnega letala Boeing T-X

by Urednik

IZJEMNO HITER RAZVOJ NOVEGA AMERIŠKEGA ŠOLSKEGA LETALA

V St. Louisu v ameriški državi Missouri je 20. decembra 2016 prvič poletelo novo trenažno reaktivno letalo T-X, ki ga je ameriški proizvajalec letal Boeing razvil v sodelovanju s švedskim Saabom.

Dvosedežni Boeing bo kandidiral na natečaju za novo šolsko letalo USAF T-X, ko naj bi Ameriške letalske sile (USAF) izbirale kar 350 novih šolskih letal za zamenjavo ostarelih letal Northrop Grummanova T-38 talon.

Med 55 minutnim poletom se je enomotorno letalo T-X  povzpelo do višine okoli 3.300 in doseglo 400 km/h, je po prvem poletu dejal testni pilot. Boeing bo nadaljeval s testnimi poleti tudi v naslednjih tednih, kljub nizkim temperaturam, ki vladajo v Missouriju v zimskem času. Proizvajalec mora namreč podatke o zmogljivosti letala predstaviti do 30. junija 2017.

 Boeing je v sodelovanju s švedskim Saabom izredno hitro pripravil (razvil) novo šolsko letalo T-X, saj je od končne grafične zasnove do prvega poleta minilo le dobrih 12 mesecev. Čas razvoja letala so tako glede na podobne projekta prepolovili, saj je značilno, da proizvajalec  potrebuje šest do osem let za razvoj novega letala. Drugo prototipno letalo naj bi poletelo v začetku leta 2017.

Konkurent na natečaju za novo ameriško šolsko-vadbeno reakcijsko letalo bo Lockheed Martin, ki je krstni polet s prototipnim šolskim dvosedom T-50A opravil že v začetku junija 2016. Pri razvoju letala so sodelovali z južnokorejskim podjetjem Korean Aerospace Industries (KAI), ki je že leta 2005 uradno predstavil trenažno nadzvočno letalo KAI T-50 golden eagle.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing, Airliners

 

Boeing-Saabov predlog za natečaj šolskega reaktivca T-X

Ameriški letalski proizvajalec Boeing je (v sodelovanju s švedskim Saabom) predstavil svojo konstrukcijo šolskega reakcijskega dvoseda v okviru natečaja za novo šolsko letalo USAF T-X.

VIDEO: Prvi polet Lockheed Martinovega šolskega dvoseda T-50A

Pred dnevi je krstni polet opravil Lockheed Martinov prototipni šolski dvosed T-50A, ki sodeluje v natečaju za prihodnje ameriško šolsko-vadbeno reakcijsko letalo (razvili so ga skupaj s KAI).

Povezani članki