VIDEO: Prvi polet ruskega akrobatskega letala SR-10 z negativno puščico krila

by Urednik

V RUSIJI RAZVIJAJO NOVO TRENAŽNO LETALO SR-10

Zasebni ruski konstrukcijski biro je konec decembra 2015 izvedel prvi poskusni polet novega akrobatskega dvosedežnega vadbenega letala SR-10, ki ima – zanimivo – negativno puščico krila.

Takšne poznamo iz zadnjega obdobja le pri ameriškem eksperimentalnem letalu X-29 in ruskem podobnem poskusnem letala Su-47 berkut. Kot so že poročali pred časom, načrtujejo izdelavo 16 letal SR-10 za obrambno ministrstvo Ruske federacije.

Začetek razvoja tega popolnoma kompozitnega  letala v KB SAT (Konstrukcijski biro sodobnih letalskih tehnologij) sega v leto 2007, prvi inženirski model pa so potem predstavili na letalskem salonu MAKS 2009. Projekt so potem preložili v naslednja leta zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Letalo SR-10 je prvič vzletelo tik pred novim letom (25.12.2015) na letališču pri Vorotinsku v Kaluški regiji, poročajo ruski mediji.

SR-10 je podzvočno, enomotorno povsem kompozitno dvosedežno letalo s krili z negativno puščico. Po poročanju naj bi bila največja vzletna masa letala samo 2700 kg, poganjal naj bi ga motor AI-25TLSh (ki izvira še iz sovjetskega obdobja) ali pa sodobnejši ruski turboreakcijski AL-55. Letalne zmogljivosti bodo tudi največ odvisne od vgrajenega motorja, oblikovan pa je za hitrosti do približno 900 km/h, za dolet do 1500 km in največjo višino 6000 m, gospodarna hitrost letala pa naj bi bila 520 km/h.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Wikipedia

VIDEO: Prvi polet ruskega akrobatskega letala SR-10 z negativno puščico krila

Povezani članki