VIDEO: Prvi skupni polet bombnikov lancaster po 50-ih letih

by Urednik

V VELIKI BRITANIJI IN OKOLICI PREKO 60 NASTOPOV BOMBNIKOV LANCASTER IN LOVCEV SPITFIRE – LANCASTER TOUR

Po več kot 50-ih letih sta sredi avgusta 2014 skupaj poletela dva bombnika Avro lancaster, britanski Thumper in kanadski Vera, iz časov 2. svetovne vojne, ki nastopata na turneji po Veliki Britaniji.

Že 14. avgusta 2014 se je zgodil še en zgodovinski polet dveh letal v paru. V RAF-ovi letalski bazi Coningsby v Lincolnshiru sta prvič po 50-ih letih (zadnjič v začetku 1960-ih) skupaj poletela dva štiromotorna bombnika Avro lancaster, ki so jih razvili in proizvajali v Veliki Britaniji po letu 1942 (v času 2. svetovne vojne). Letalski proizvajalec Avro je izdelal kar 7.377 bombnikov lancester, ki so jih uporabljali v Veliki Britaniji, Avstraliji, Novi Zelandiji in Kanadi, ki jih je upokojila zadnja – leta 1963.

Britanski piloti iz letalske muzejske flote RAF Battle of Britain Memorial Flight in Kanadski piloti iz letalskega muzeja Warplane Heritage Museum v Ontariu so bombnika združili ob nastopu na letalskem salonu v Eastbourne (15. in 16. avgust 2014). V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate njun nastop, v družbi lovcev spitfire, na katerem piloti prakticirajo tudi letenje ob ugasnjenih motorjih.

Z obema bombnikoma lancaster nameravajo v naslednjih 5-ih tednih med Lancaster tour-om obiskati okoli 60 družabnih in letalskih prireditev po vsej Veliki Britaniji – seznam prireditev (KLIK).

Na prireditvah bosta bombnikoma delala družbo še dva lovca Supermarin spitfire, ki veljata za morda najbolj znano letalo, kar so jih izdelali v Veliki Britaniji. Postal je znamenitost druge svetovne vojne in eden najboljših lovcev, kar so jih kdaj izdelali.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Polet bombnikov lancaster in lovcev spitfire

Povezani članki