VIDEO: Prvo pretakanje goriva iz brezpilotnika MQ-25 v F-35

by Urednik

AMERIŠKA TESTIRANJA BREZPILOTNEGA LETALA ZA PRETAKANJE GORIVA

V ZDA so prvič preizkusili dotakanje goriva v lovca F-35C lightning II iz brezpilotnega letala Boeing MQ-25, znanega tudi kot T1, ki ga razvijajo za potrebe Ameriške vojne mornarice.

Preizkus v okviru programa letalskega transporterja brez posadke (PMA-268) je potekal v bližini letališča MidAmerica St. Louis v Mascoutahu v Illinoisu.

Ta dogodek je bil tretji let s prečrpavanjem v zraku za testno letalo T1. Med triurnim letom se je pilot mornarice F-35C iz letalske preizkusne enote in ocenjevalne eskadrilje Two Three (VX-23) približal T1 in se priključil na testno letalo MQ-25 pri hitrosti dobrih 400 km/h na višini približno 3.000 čevljev. Iz nadzorne postaje je operater brezpilotnega transporterja nato sprožil pretok goriva iz T1 do F-35C.

V začetku tega poletja so v okviru programa z T-1 uspešno zaključili testna poleta s polnjenjem goriva v letali F/A-18 super hornet in E-2D advanced hawkeye.

Do danes so z brezpilotnim letalom T1 opravili že 36 poletov. Boeing MQ-25 bo prvo operativno palubno brezpilotno letalo, ki bo zagotavljalo kritično oskrbo z gorivom v zraku ter obveščevalne, nadzorne in izvidniške naloge za podporo letalskim eskadriljam prihodnosti – mešanici letal četrte in pete generacije, kot tudi brezpilotnih bojnih letal.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

 

Povezani članki