VIDEO: Ruska televizija RT (ponesreči) pokazala kasetne bombe v bazi Hmeymim

by Urednik

SO RUSI PONESREČI POKAZALI KASETNE BOMBE?

Na ruskem (državnem) televizijskem kanalu RT so pred dnevi predvajali posnetke ruskega bojnega letala, ki deluje iz letalske baze Hmeymim v Siriji, ki je bilo oboroženo s kasetnimi bombami. Njihovo uporabo proti Islamski državi in upornikom v Siriji je Ruska vojska do sedaj zanikala (kljub večkratnim obtožbam).

Novinarsko poročilo (televizijski prispevek) o obisku ruskega obrambnega ministra Sergeja Shoiguja v ruskem vojaškem oporišču Hmeymim v Siriji na dan 18. junija 2016, ki prikazujejo rusko bojno letalo oboroženo z zažigalnimi kasetnimi bombami RBK-500 ZAB 2.5SM (razvidno tudi iz posnetka).

Rusija se je v zadnjih mesecih že večkrat soočala z obtožbami, da uporablja kasetno strelivo v Siriji. Ta trditev je bila celo v poročilu Amnesty Internationala, objavljenega decembra 2015. V odgovor na poročilo je tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konashenkov takrat dejal, da ruska letala ne uporabljajo kasetnih bomb.

Konvencija o kasetnem strelivu iz leta 2010 prepoveduje uporabo kasetnih bomb. Vendar pa so največji svetovni proizvajalci tega orožja – ZDA, Rusija, Kitajska, Izrael in Pakistan – zavrnili ratifikacijo pogodbe. Predstavniki kar 111 držav so že leta 2008 v Dublinu dosegli dogovor o prepovedi kasetnih bomb in kasetnega streliva.

Kasetno strelivo in bombe so prepovedane (v večini držav) zaradi izjemno uničujočega učinka, saj prizadene široko območje, ob tem pa ogroža bližnje civiliste, neaktivirano strelivo pa še dolgo predstavlja tveganje za ljudi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Prispevek ruskr televizija RT o srečanju Assada in Shoiguja ter njegovem obisku ruske zračne baze Hmeymim v Siriji (pri 0:43 so prikazane kasetne bombe)

Povezani članki