VIDEO: Skupni nastop Thunderbirdsov in Blue Angelsov

by Urednik

TUDI PILOTI AKROBATSKIH LETAL V BOJU PROTI KORONAVIRUSU

Tako kot so pred tedni napovedovali, sta ameriški akrobatski vojaški letalski skupini  Thunderbirds ( F-16 – Letalske sile ZDA – USAF) in Blue Angels (F/A-18 – Letalstvo korpusa mornariške pehote – USMCM) izvedli številne skupne prelete po Združenih državah Amerike.

Piloti so s skupnim poletom počastili tiste, ki so (bili) v prvcih ”bojnih” vrstah v boju proti  pandemiji COVID-19. Ob tem je nastalo nekaj prav osupljivih posnetkov posameznih letal in obeh moštev, ki sta združili moči na nebu nad New Yorkom, New Jerseyem in Philadelphijo.

Posnetki so delo moštva  Airshowstuff.com, ki  so sestavili super kadre tega zgodovinskega spektakla  – tako zunanjih posnetkov kot posnetkov v pilotski kabini. Letala v tem videu ne izvajajo samo preletov, pač pa tudi točijo gorivo iz štirih spremljevalnih letečih cistern la KC -10 za podaljšanje doleta.

Moštvi bosta še naprej nastopali nad več mesti na nebu vzhodnega in osrednega dela ZDA, preden se bosta ločile in nastopali ločeno po različnih prizoriščih. Thunderbirds pa bodo ”pokrivali” večji del zahodnega dela ZDA, Blue Angelsi pa vzhodni del države.

Kot smo omenili v prejšnjem prispevku, je do teh skupnih preletov prišlo potem, ko so se Thunderbirdsi tiho napotili na Pensacolo na Floridi zaradi nenapovedanega “skupnega treninga” z Blue Angelsi. Piloti in podporne posadke potrebujejo stalno usposabljanje, ne glede na to, ali letala nosijo maskirne barve (bojna letala) ali pisane barve akrobatskih skupin. Sredstva za te nastope so iz  namenskih sredstev za obe moštvi, namenjenih za izvajanje nastopov skozi celo letošnjo sezono. Tako imajo tudi javnost in službe nekaj koristi od tega letenja. Podpora letečih tankerjev obema moštvoma je prav tako običajna praksa delovanja, saj skupini letita med prizorišči nastopov v različnih krajih in delih ZDA med sezono letalskih razstav, zato tudi podpora tankerje za prelete ne pomeni dodatnega stroška.

Dogaja se je, da natančnih poti, po katerih letita skupini, niso niti objavljali, da se ljudje ne bi nagibali k množičnim zbiranjem na mestih nastopov, kar ne vodi družbene distanciranja v obdobju pandemije. V tem smislu so namreč nekateri celo kritizirali te skupne prelete kot potencialne katalizatorje za širjenje bolezni. No vseeno so nek razpored preletov naredili, v večjih mestih in prizoriščih sodelujeta obe omenjeni skuini, nad manjšimi prizorišči pa druga letala iz sestav Letalskih sil ZDA in Letalstva marincev ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki