VIDEO: “Ultra“ nizek prelet libijskega lovca MiG-23

by Urednik

PROPAGANDA LIBIJSKIH LETALSKIH SIL

Konec maja 2015 se je na spletu pojavil videoposnetek izredno nizkega preleta nadzvočnega lovskega letala MiG-23 flogger Libijskih letalskih sil (Free Lybian Air Forces) nad vzletno pristajalno stezo. Libijske letalske sile, ki so zveste izvoljeni libijski vladi, so v zadnjem tednu objavile več posnetkov in fotografij “ultra“ nizkih preletov sovjetskih prestreznikov Mikojan-Gurevič MiG-23, vendar ni znano v kateri libijski letalski bazi so posnete. 

Libijske letalske sile imajo trenutno po podatkih nekaterih virov operativna le dva lovca MiG-23ML – z oznako 6472 v letalski bazi Benina blizu Bengazija in 6132 v letalski bazi al-Watiya na zahodu Libije. Obe letali sodelujeta v spopadih s pripadniki Islamske države in samooklicane vlade Libya Dawn (Fajr Libya) iz Misrate. Eno libijsko letalo MiG-23ML pa je strmoglavilo po bombardiranju letalske baze al-Zintan 23. marca 2015.

Libijske letalske sile imajo (so imele) v svoji floti 2 lovca mirage F1 (preostalih 10 ne leti), 4 lovce MiG-21 (več so jih zasegli uporniki), največ 10 lovcev MiG-23 (več kot 10 so jih zasegli uporniki), v bojih pa uporabljajo tudi 6 jugoslovanskih trenažnih lovskih letal Soko G-2 galeb (več so jih zasegli uporniki,  nekaj uničila francoska letala med bombardiranji letališč leta 2011, enega pa celo sestrelili z lovcem rafale v bližini Misrate marca 2011).

Pred začetkom Libijske državljanske vojne in usmrtitvijo predsednika Gadafija oktobra 2011 je imela Libijska vojska v svoji oborožitvi 130 bojnih letal MiG-23MS/ML/BN/UB.

Pripravil: A. Knific, foto: FLAF

VIDEO 1:

VIDEO 2:

SORODNE NOVICE:

Nekdanji “ameriški zaveznik” se je pridružil ISIS-u v Libiji

Abdel Hakim Belhadj, ki so ga ZDA in Nato podprli pri strmoglavljenju Moamerja Gadafija kljub znanimi povezavami z al Kaido, se je pridružil militantni skupini Islamska država v Libiji.

Italija želi voditi vojaško posredovanje v Libiji pod okriljem ZN

Zaradi stopnjevanja nasilja s strani Islamske države v Libiji je italijanska vlada zaprla svoje veleposlaništvo v Tripoliju, želi pa si takojšnje vojaško posredovanje pod okriljem ZN.

Povezani članki