VIDEO: Uničenje saudskega tanka M1 abrams z raketo fagot

by Urednik

HUTI UPORABLJAJO STARE SOVJETSKE RAKETNE SISTEME ZA UNIČEVANJE SOVRAŽNIKOVIH OKLEPNIH VOZIL

V Jemnu že vse od začetka avgusta 2015 poteka kopenska ofenziva zavezniških sil pod vodstvom Savdske Arabije proti militantni uporniški skupini Hutov, v kateri sodelujejo oklepna vozila iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

V zadnjem tednu se na spletu pojavlja vedno več uničenih savdskih tankov M1 abrams in lahkih oklepnih vozil humvee, kot tudi emiratskih oklepnikov, ki jih hutski uporniki uničujejo predvsem s prenosnimi protioklepnimi raketnimi sistemi in improviziranimi eksplozivnimi napravami.

Spodnji videoposnetek prikazuje, uničenje saudskega tanka M1A2 abrams (domnevno) z izstrelkom iz prenosnega protitankovskega raketnega sistema 9K111 fagot, ki so ga izstrelili hutski uporniki v Jemnu. Neposreden zadetek kupole tanka M1A2 abrams je privedlo do eksplozije granat, shranjenih v zadnjem delu kupole, kar velja za najšibkejšo točko ameriškega glavnega bojnega tank in pomeni skoraj nične možnosti za preživetje posadke.

Prenosni protitankovski raketni sistem 9K111 fagot so v Sovjetski armadi začeli uporabljati že leta 1970. V izstrelku je 2,5 kg visoko eksplozivna protitankovska (HEAT) bojna glava, ki lahko prodre do 600 mm konvencionalnega jeklenega oklep in ima učinkovit doseg do 2.500 m. Raketni sistem fagot še vedno uporablja več kot 30 držav po celem svetu, med drugim tudi Hrvaška, BiH in Srbija, medtem ko ga je Slovenska vojska nadomestila z izraelskim sistemom spike MR/LR.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Uničenje saudskega tanka M1 abrams z raketo fagot

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015. Prostih le še nekaj mest !!

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

 

Povezani članki