VIDEO: Zadnja testiranja priobalne ladje LCS-5 in težave z valovi

by Urednik

AMERIŠKA MORNARICA PREVZELA PRIOBALNO LADJO USS MILWAUKEE (LCS-5)

Obrambno podjetje Lockheed Martin je skupaj z Ameriško mornarico (US Navy) končal še zadnja testiranja nove priobalne vojaške ladje LCS-5 oz. USS Milwaukee, ki so jo uradno predali v uporabo mornarjem 21. novembra 2015.

Priobalno vojaško ladjo (LCS) USS Milwaukee razreda freedom so splavili 18. decembra 2013, nato pa z njo opravili vrsto testiranj, vključno z bojnimi operacijami, tudi lansiranja izstrelkov za uničevanje površinskih ciljev in zračno obrambo. V septembru in oktobru 2015 so opravljali testiranja manevrskih sposobnosti in plovbo s polno hitrostjo, kar so ujele tudi kamere (VIDEO 1).

Ob tem pa so se v ameriških medijih pojavile posledice zaključnih testov – zaradi visokih valov, ki jih je povzročila ladja USS Milwaukee, je bilo sredi septembra 2015 v okrožju Door County (v bližini pristaniškega mesta Green Bay) v državi Winsconsin ob obali jezera Michigan poškodovanih kar 40 čolnov. Nekateri lastniki čolnov so dejali, da je ladja povzročila več kot 1,5 metra visoke valove (VIDEO 2).

Ameriška mornarica je decembra 2010 oddala naročilo za gradnjo ladje Milwaukee, ki je le ena od štirih ladij programa LCS (Littoral Combat Ship-priobalna vojaška ladja). Ameriška mornarica že ima operativne 3 priobalne vojaške ladje razreda freedom in sicer USS Freedom (LCS 1), USS Fort Worth (LCS 3) ter USS Milwaukee (LCS 5), medtem ko že testirajo USS Detroit (LCS 7) in USS Little Rock (LCS 9), v izgradnji so USS Sioux City (LCS 11), USS Wichita (LCS-13), USS Billings (LCS-15) in USS Indianapolis (LCS-17). Naročeni sta tudi že ladji USS St. Louis (LCS-19) in USS Minneapolis/St. Paul (LCS-21), načrtovana pa je še dvanajsta ladja razreda freedom – USS Cooperstown (LCS-23).

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

VIDEO 1: Testiranje najvišje hitrosti priobalne ladje USS Milwaukee (LCS 5)

VIDEO 2:

Povezani članki