Vietnamska mornarica prejela še dve podmornici razreda varshavyanka

by Urednik

RUSIJA DOBAVLJA VIETNAMU PODMORNICE BREZ ZAMUD

Vietnamska mornarica je v soboto 1. avgusta 2015 v pomorski bazi Cam Ranh priredila slovesnost ob povečanju svoje flote – iz Rusije so namreč v letošnjem letu prejeli še 2 dizelsko-električni podmornici razreda varshavyanka (projekt 636M – improved kilo), ki sta sedaj postali operativni.

Vietnamska mornarica je na slovesnosti na obe novi podmornici HQ-184 Hai Phong in HQ-185 Khanh Hoa obesila vietnamski zastavi. V svojem uradnem govoru je kontraadmiral Pham Hoai Nam, poveljnik Vietnamske ljudske mornarice, dejal, da prihod novih ruskih podmornic pomeni nov korak v nadgradnji mornarice in zmogljivosti Vietnamske ljudske armade. Pham Hoai Nam je v svojem govoru poudaril, da krepitev Vietnamske vojne mornarice ni bilo mišljeno zato, da ustvarijo oboroževalno tekmo ali odvrnejo druge države, vendar le za zaščito suverenosti države in zagotavljanje miru v regiji. Podmornice so bile namreč kupljene ravno v času povečane napetosti zaradi spornih otočij v Južnem kitajskem morju.

Vietnam je naročil floto šestih ruskih ​​podmornic razreda varshavyanka (projekt 636M – izboljšani razred kilo) v letu 2009 z namenom krepitve pomorske moči in kot protiutež Kitajski. Do sedaj je 189. Podmorniška brigada Vietnamske mornarice prejela že 5 novih podmornic razreda varshavyanka – HQ-182 Hanoi, HQ-183 Ho Chi Minh, HQ-184 Hai Phong, HQ-185 Da Nang in HQ-186 Khanh Hoa. Vseh šest podmornic gradi oz. je gradila ruska ladjedelnica Admiralty v St. Petersburgu, zadnjo z imenom HQ-187 Ba Ria-Vung Tau pa pričakujejo v prvi polovici leta 2016. Celoten posel nakupa ruskih podmornic, skupaj s usposabljanjem vietnamskih podmorničarjev in rezervnimi deli, je vreden 2 milijardi USD.

Podmornica razreda Varshavyanka (projekt 636M)

Ameriška mornarica je konvencionalne podmornice razreda varshavyanka poimenovala kot “črne luknje v oceanu”, ker so skoraj neopazne. Podmornice razreda varshavyanka (projekt 636M) imajo dizelsko-električni pogon in so zelo tihe (izredno nizek zvočni odtis), cilj pa lahko zadenejo na dolge razdalje, ne da bi jih sovražnikova protipodmorniška obramba zaznala.

Podmornica razreda varshavyanka je izboljšana različica podmornice razreda kilo. Vgrajeno ima najnaprednejšo “stealth” tehnologijo in povečan bojni doseg. Podmornica ima izpodriv 3100 ton, doseže hitrost 20 vozlov in se lahko potopi do 300 metrov, na krovu pa je prostora za 52 podmorničarjev. Oborožena je s torpedi kalibra 533 mm, protipodmorniškimi minami in raketami kalibr 3M54 (NATO SS-N-27 sizzler). Podmornice razreda varshavyanka so namenjene predvsem za protiladijsko in protipodmorniško bojevanje v razmeroma plitvih vodah.

Pripravil: A. Knific, foto: TuoitreNews

 

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki