“Vodja ISIS al-Baghdadi težko ranjen, pripravlja se zamenjava”

by Urednik

BO ISLAMSKA DRŽAVA (ISIS) DOBILA NOVEGA VODJO?

Vodja teroristične organizacije Islamska država (ISIS, DAESH) Abu Bakr al-Baghdadi je prikovan na posteljo, po tem, ko je bil težko ranjen, in ne more več voditi teroristične skupine, je objavila iraška televizija Sumarija, sklicujoč se na neimenovani vir iz obveščevalne službe Iraka.

Po navedbah te iraške TV je bil al Bagdadi ranjen junija letos med napadom iraškega letalstva na eno od sirskih vasi, ki so pod nadzorom DAESH. Letala so bombardirala kraj sestanka ekstremistov, nekaj teroristov je bilo ubitih, drugi pa so bili – med njimi tudi vodja al Bagdadi – težko ranjeni. Kot navaja vir, se za mesto Bagdadijevega naslednika poteguje terorist Abu Osman al-Tunis, po poreklu sodeč iz Tunizije, proti njemu pa so ekstremisti iz Iraka.

Abu Bakr al-Baghdadi je star 39 let prevzel vajeti ISIS v letu 2010, ko je bil prejšnji voditelj Abu Omar al-Baghdadi ubit v skupni operaciji ZDA in Iraka.

Pred prevzemom ISIS je bil Abu Bakr al-Baghdadi del al Kaide v Iraku. Na jugu Iraka, kjer je verjetno razvil mrežo stikov in osnoval svojo ideologijo, je bil štiri leta zapornik v ameriškem taborišču Bucca. Leta 2009 so ga izpustili.

V medijih se sicer že vse od leta 2014 pojavljajo informacije, da je bil vodja Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi ubit med spopadi oz. letalskimi napadi zavezništva, vendar do sedaj še ni bilo potrditve tovrstnih informacij.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki