Vojaške krize povečujejo povpraševanje po orožju iz ZDA

by Urednik

KRIZA V UKRAJINI IN AZIJI REŠUJE PROJEKT LOVCA F-35

Vojaška kriza po vsem svetu povečuje tuje povpraševanje po ameriškem orožju, zlasti sistemih zračne in raketne obrambe, vohunski programski opremi in oklepnih vozilih, pravijo ameriški vladni in industrijski viri poroča Reuters.

Prav ameriški proizvajalci orožja, kot so Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing in Raytheon za svoje proizvode iščejo nove trge, ki bi lahko pomagali nadomestiti nižjo potrošnjo ZDA za vojaške namene.  Seveda pa ne gre prezreti dejstva, da tudi ruska prodaja v zadnjih letih raste, predvsem na račun bližnjevzhodnih, azijskih, afriških in južnoameriških držav.

Ukrajinska kriza je tako že poživila dolgo speče evropsko povpraševanje po novem orožju, nastajajoča grožnja militantnih skupin, kot je Islamska država v Iraku in Levantu/Siriji,  pa močnejše povpraševanje na Bližnjem vzhodu. Nič drugače pa ni tudi v Afriki in Aziji, kjer pospešena modernizacija Kitajske vojske, sočasno s vse pogostejšim prirejanjem vojaških vaj, sili kitajske sosede k tesnejšemu zavezništvu z ZDA in nakupu njihovega orožja. Za povečanje obrambnega proračuna na 2% BDP-ja pa so se odločile tudi države na minulem vrhu zveze Nato v Walesu.

Povečano povpraševanje v bližini kriznih žarišč oz. napetih odnosov priznavajo tudi pri podjetju Lockheed, kjer bodo letos povečali prihodke na okoli 15 milijard USD (predvidevali so 14 milijard USD), predvsem na račun večjega števila naročil letal 5. generacije F-35. Naslednje leto, naj bi se letalskemu delu podjetja prodaja na tuje trge povečala na več kot 40 % (sedaj okoli 30%).

Do sedaj se je za nakup nevidnih lovcev F-35 odločilo že kar 10 držav, Južna Koreja naj bi še letos potrdila nakup 40 letal, za katere se zanimajo še Finska, Poljska in Belgija. Prav krizne razmere po svetu bodo tako pomembno prispevale k rešitvi projekta skupnega lovca 5. generacije, ki je zaradi mnogih razvojnih napak postal pregrešno drag.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki