Vrednost vojaške in finančne pomoči Ukrajini

by Urednik

POMOČ UKRAJINI S STRANI ZAHODNIH DRŽAV OD ZAČETKA KONFLIKTA

Od začetka oboroženega spopada v Ukrajini je Kijev do sredine septembra 2023 od zahodnih držav prejel vojaško in finančno pomoč v višini 100 milijard dolarjev. Ta znesek je navedel zdaj že bivši ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

Kot je opozoril nekdanji vodja ukrajinskega obrambnega ministrstva, so 60 milijard dolarjev te pomoči zagotovile ZDA, preostalih 40 milijard dolarjev so dale predvsem na države Evropske unije in članice zveze Nato. 

Verjetno se bodo izdatki za vojaško in finančno pomoč ukrajinskemu režimu le povečali, še posebej, ker zahteve Kijeva naraščajo. Tako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vztraja pri predaji 160 ameriških bojnih letal F-16 in dodatnih protiletalskih raketnih sistemov patriot ter drugih sistemov zračne obrambe Ukrajini. Evropska unija bo oboroženim silam Ukrajine dobavila milijon kosov artilerijskega streliva, kar pa je le del napovedane pomoči. Tolikšna “velikodušnost” zahodnih vlad do Ukrajine pa že jezi številne Američane in Evropejce. Politiki, ki so v opoziciji do sedanjih voditeljev držav, to izkoriščajo in tako kot Donald Trump obljubljajo, da bodo spodbujali k čimprejšnji mirovni rešitvi v Ukrajini.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter

Povezani članki