Začetek proizvodnje patruljnih ladij za Hrvaško obalno stražo

by Urednik

V SPLITU ZAČELI GRADNJO PRVE PRIOBALNE PATRULJNE LADJE OOB

Hrvaška ladjedelnica Brodosplit je na svoji spletni strani sporočila, da je začela z gradnjo prve (serijsko izdelane) priobalne patruljne ladje OBB za Hrvaško obalno stražo, ki jih je naročilo Ministrstva za obrambo Republike Hrvaške (MORH).

Hrvaška je, potem ko je konec leta 2018 prevzela prototipno priobalno patruljno ladjo OOB-31 Omiš in jo uspešno preizkusila, naročila še štiri ladje tega tipa –  OOB (Obalno Ophodni Brod). Prva ladja bo Hrvaški obalna straža dostavljena leta 2021.

OOB v dolžino meri 43,16 metra in v širino 8 metrov. Na krovu je nameščenih 16 članov posadke, avtonomija ladje pa je 10 dni. Oborožena je s topom 30 mm smash turškega proizvajalca Aselsan, ki je nameščen na premcu, z njim pa upravljata dva člana posadke. Poleg topa ima v oborožitvi še dva težka Herstalova mitraljeza 12,7 mm, kakršna sta tudi na gumenjaku, ki je v krmi ladje. Ladjo bodo oborožili še s protiletalskimi raketami vrste strela.

Patruljno ladjo OBB poganjata dva motorja z močjo 2525 kW, opremljena je z aktivnim sistemom za stabilizacijo trupa, kar omogoča polno operativnost tudi ob razburkanem morju moči 4 in izpolnjuje Natova pomorska merila (STANAG 4154). Pluje lahko z največjo hitrostjo do 29 vozlov, pri potovalni hitrosti 15 vozlov pa je njena avtonomija  do 1000 navtičnih milj.

Pripravil: A. Knific, foto: Hrvatski vojnik, Brodosplit

 

Povezani članki