Začetek testiranja lovca Eurofighter typhoon z radarjem captor-E

by Urednik

NOVI EVROPSKI LETALSKI RADAR Z AKTIVNIM ELEKTRONSKIM SKENIRANJEM

V Veliki Britaniji so minuli konec tedna začeli v zraku testirati večnamensko lovsko letalo Eurofighter typhoon opremljeno z novim radarskim sistemom Euroradar captor-E z aktivnim elektronskim skeniranjem.

Po uspešnih preizkušanjih novega radarja z elektronskim skeniranjem (E-scan) na tleh, kjer so z njim odkrivali in sledili cilje v zraku, so ga prvič preizkusili tudi med poletom. Testiranja bodo typhoona z radarjem captor-E bodo izvajali v britanskem in tudi nemškem zračnem prostoru.

Alan Barton, iz podjetja BAE Systems, je dejal: “Po uspešnem zaključku testne faze na tleh so se zdaj začela testiranja v zaku.” Proizvajalca Eurofighter Jagdflugzeug GmbH in konzorcij Euroradar sta pospešila z razvojem in testiranji novega radarja predvsem zaradi naročila Kuvajta, ki je v začetku leta naročil 28 lovcev typhoon z radarji captor-E.

Bistvena prednost radarja captor-E je zagotovitev izvajanja več nalog hkrati. Kar pomeni, da ima pilot na zaslonu radarsko sliko območja pred letalom ali na tleh. Na tleh radar captor-E identificira talne cilje, obenem pa sledi letalnikom v zraku. Captor-E naj bi imel zahvaljujoč novim tehnologijam, ki jih bodo uporabili pri konstrukciji, v primerjavi z radarji obstoječih letal zelo izboljšan doseg, sledenje ciljev in namerjanje – zahvaljujoč vrteči anteni.

Radar razvijata Eurofighter Jagdflugzeug GmbH in konzorcij Euroradar, v katerem so še Selex ES (Velika Britanija, Italija), Indra (Španija) in Airbus Defence and Space (Nemčija). Konzorcij je doslej že izdelal 400 radarjev captor-M (prve verzije z mehanskim skeniranjem).

Pripravil: A. Knific, foto: Eurofighter

Povezani članki