Zadovoljstvo ameriških delničarjev: ZDA prodajo 34 % svetovne oborožitve

by Urednik

ZDA OSTAJAJO VODILNI SVETOVNI PROIZVAJALEC OROŽJA

Washington je še enkrat prevladal na svetovnem oborožitvenem trgu in tako obdržal vodilni položaj največjega izvoznika orožja od konca 20. stoletja po koncu hladne vojne. Ameriški predsednik Trump je sprožil pravo poplavo dobave orožja v svetu. Po podatkih analitikov, ki so jih dostavili ameriškemu Kongresu, so v proračunskem letu 2017 prodali za več kot 80 milijard dolarjev orožja. Tako ZDA ostajajo prvi dobavitelj orožja na planetu.

Podobno se je začelo tudi proračunsko leto 2018, saj so ameriški oborožitveni proizvajalci (in večnacionalne družbe s sedežem v ZDA) dobili odobritev ameriške administracije za sodelovanje v oborožitvenih kupčijah vlada-vladi v vrednosti 13,4 milijarde dolarjev, Gre za prodajo topov, bomb, pušk, tankov, raket, bojnih letal ter druge vojaške opreme.

Po poročilu stockholmskega Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (SIPRI) so ZDA v obdobju 203 – 2017 prodale 34 odstotkov vsega orožja na svetu, kar jih je (močno) prikovalo na prvo mesto. Rusija je zasedlo drugo mesto s kar 12 odstotki izkupička manj (22 %). Kot pa kažejo koraki Trumpove administracije, se bo delež v prihodnosti verjetno samo še povečeval v korist ameriške oborožitvene industrije. Samo v prvem letu Trumpovega predsedovanja so namreč ZDA za orožje iztržile 5.7 milijarde dolarjev več kot v zadnjem letu Obamovega predsedovanja.

Največji delež te pogače v ZDA – na zadovoljstvo delničarjev – odrežejo korporacije kot so Lockheed Martin, Boeing Aerospace, BAE Systems, Northrop Grumman in General Dynamics.

Kot so zapisali v nedavnem poročilu varnostnega monitorja Centra za mednarodno politiko, so sledili in analizirali bistvene razlike v prošnja in zahtevah za dobavo oborožitvenih sistemov med Obamovo in Trumpovo administracijo. Med Obamovim predsedovanjem so bili glavni izvozni artikel bojna letala, med Trumpovo pa so to bombe in rakete. Trumpova najboljša ‘’stranka’’’ je Savdska Arabija. Ker pa Riad (z blagoslovom ZDA) nadaljuje vojno v Jemnu, kjer je življenje v vojni zgubilo že več kot 10.000 civilistov, bodisi kot žrtve oboroženih spopadov ali pa kolere in lakote (ki ogroža še tisoče), so Savdijci v proračunskem letu 2017 naročili v ZDA kar za 18 milijard dolarjev orožja. Kot navajajo analitiki, bi ZDA ne smele prodajati bomb in raket Savdski Arabiji, saj jih uporablja v napadih na civilno prebivalstvo v Jemnu, kar je povsem v neskladju s sicer splošno znano ameriško podporo upoštevanja človekovih pravic. V Jemnu je trenutno ujetih približno 22 milijonov ljudi, ki nujno potrebujejo humanitarno pomoč, poročajo tudi ZN. Po navedbah višjega raziskovalca SIPRI Petra Wezenman bi morala širitev nasilja v konfliktih na Bližnjem vzhodu  in skrb za človekove pravice voditi do politične razprave v zahodni Evropi in Severni Ameriki o restrikcijah pri prodajo orožja. Še vedno pa ZDA in Evropa ostajajo glavni dobavitelji orožja v tej regiji, navaja Wezenman, samo Savdski Arabiji prodajo 98 odstotkov vsega orožja.

Kot navajajo opazovalci, je Trumpova administracija pospešila proces odobritve prodaje orožja, saj naj bi upoštevali Trumpovo sugestijo, ‘’da več prodanih topov pomeni več delovnih mest v ZDA’’. Po drugi strani pa nekateri analitiki menijo, da bodo ameriške kupčije z orožjem – prodajo tega represivnim režimom, negativno vplivale na samo ameriško varnost.

 Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki