ZAE bi Iraku darovali letala EMB-314 super tucano in mirage 2000-9

by Urednik

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI Z VOJAŠKO POMOČJO IRAKU IN EGIPTU

Združeni arabski emirati bodo v teh dneh od Brazilskih letalskih sil prejeli 6 propelerskih lahkih bojno-trenažnih letal Embraer EMB-314 super tucano, še 18 pa jih bodo prejeli v prihodnjih tednih. Del teh letal, ki jih bodo Emiratske letalske sile uporabljale za nadzor obmejnega območja in posebne operacije proti upornikom, nameravajo darovati Iraškim letalskim silam. Poleg super tuvanov pa Iraku ponujajo tudi vsaj 10 lovcev Dassault mirage 2000-9, ki so jih prejeli po letu 2003.

Združeni arabski emirati so v začetku januarja 2015 sporočili, da iščejo turbopropelerska letala, ki bi zapolnila vrzel v njihovi vojski. Sedaj uporabljajo 15 sodobnih švicarskih letal Pilatus PC-21 izključno za usposabljanje pilotov, imajo pa tudi še 24 turbopropelerskih ameriških letal IOMAX Archangel, ki so namenjeni podpori silam za posebne operacije. Brazilska lahka bojna letala Embraer EMB-314 (A-29) super tucano pa bodo namenjena nadzoru meje in odzivom na vse večjo grožnjo islamističnih militantnih skupin v regiji. Zaenkrat še neznano število letal EMB-314 super tucano, morda celo vseh 24, bodo podarili Iraškim letalskim silam kot pomoč v boju proti Islamski državi (ISIS).

Poveljnik Brazilskih letalskih sil (Força Aérea Brasileira) Juniti Saito je že 5. januarja 2015 naznanil, da bodo Združenim arabskim emiratom iz lastnega inventarja (31 enosedih bojnih različic A-29A in 61 dvosedih trenažnih A-29B) dali 6 letal EMB-314 super tucano, da pospešijo dobavo.

Združeni arabski emirati pa bi lahko marca letos Iraku darovali tudi okoli 10 francoskih lovcev Dassault mirage 2000-9 po trditvah nekaterih vladnih virov. Informacija prihaja po obisku iraškega premiera Haider al-Abadi v Abu Dhabiju 15. decembra 2014, ko so voditelji obeh držav razpravljali o krepitvi sodelovanja in preprečevanju dotoka finančnih virov teroristom. ZAE si od vojaške pomoči Iraku, v katero naj bi bili poleg bojnih letal vključeni tudi nekateri kopenski oborožitveni sistemi, obeta okrepitev varnosti na območju od Bagdada do Erbila. V Erbilu imajo ZAE številne strateške interese, še posebej v povezavi z naložbami v pridobivanje nafte in zemeljskega plina.

Letalske sile ZAE imajo (so imele) v svoji floti, poleg 79 lovcev Lockheed Martin F-16E/F block 60 desert falcon, še 36 večnamenskih bojnih letal mirage 2000, ki so jih kupili leta 1986 in 36 nadgradili v različico 2000-9, kot tudi 32 letal mirage 2000-9, ki jim jih je Dassault dobavil po letu 2003.

Vendar pa naj bi ZAE neuradno v letu 2014 neznano število lovcev mirage 2000-9 (pro)dale Egiptu, po sklenjenem dogovoru s Francijo za morebiten nakup 40 lovcev Dassault rafale. V tem primeru bi Francoszi radi, da lovce mirage 2000 iz ZAE dobijo Egiptovske letalske sile. Te bodo od njih prejele tudi 12 turbopropelerskih letal Air Tractor AT-802 BPA v podporo kampanji Egipta  proti islamskim skrajnežem, ki delujejo na Sinajskem polotoku. Vendar pa se na odobritev prenosa letal čaka ZDA.

Iraške letalske sile sedaj za trenažne procese in napade z lahkimi bojnimi letali uporabljajo 15 turbopropelerskih ameriških letal Beechcraft T-6  texan II, 20 srbskih letal Lasta 95 in 11 ameriških Cessna 208B grand caravan, ki so oborožene z raketami hellfire zrak-zemlja. Ob tem se seveda pojavi težava, saj niti v Iraku niti v ZAE nimajo pilotov usposobljenih za letenje z brazilskimi letali EMB-314 super tucano. Oboji imajo namreč pilote izučene na letalih proizvajalca Pilatus in Beechcraft (T-6 texan je bil razvit iz letala Pilatus PC-9 za potrebe Ameriške vojske).

Pripravil: A. Knific, foto: Força Aérea Brasileira, Military Photos

Povezani članki