Zakaj Rusija razvija največjo letalonosilko na svetu?

by Urednik

LETALONOSILKA ŠTORM VELIKA PRIDOBITEV ZA RUSKO MORNARICO

Zaradi lastne obrambe si Rusija v novih geopolitičnih razmerah prizadeva biti prisotna v različnih regijah sveta, zato razvija letalonosilko, ki bo lahko nosila 100 letal (lovskih in lovskih bombnikov ter letal za zgodnje odkrivanje in javljanje ter helikopterjev).

Nova letalonosilka štorm (”nevihta”) je načrtovana v uradnem programu oboroževanja za obdobje 2019-2025. Vojna mornarica Ruske Federacije jo bo začela uporabljati do leta 2030, strokovnjaki pa pravijo, da bi jo lahko namestili v oporišču v Severnomorsku.

Očitne potrebe za izgradnjo te ladje so se pojavile med vojaško kampanjo v Siriji. Rusija je na obale Sirije poslala skupino ladij na čelu z letalonosilko Admiral Kuznecov, vendar je ta ladja že zastarela, saj je bila zgrajena pred 30 leti in ji bo kmalu potekla življenjska doba.

»Na palubi Admirala Kuznecova je bilo trideset letal, na vsaki ameriški letalonosilki pa jih je skoraj 90. Za vzlet letala z ruske letalonosilke je potrebnih nekaj minut, z ameriškega pa v eni minuti vzletijo tri letala. Poleg tega obstaja še veliko nalog, ki jih ruska ladja danes ne more izvršiti, kar pomeni, da je potrebna sodobna letalonosilka,« je za RBTH povedal vir v ruskem vojaško-industrijskem sektorju.

V današnjih geopolitičnih razmerah mora biti Rusija za lastno zaščito pred potencialnimi agresorji nujno prisotna v svetovnem oceanu, so prepričani strokovnjaki. »Letalonosilka je objekt s koncentrirano silo, ki se lahko premešča po svetu in narekuje pogoje drugim. Seveda za Američane ena naša letalonosilka ne predstavlja nič, ker jih imajo več kot 10. Mi bomo imeli samo eno, največ dve, a je vendarle to sila, ki se je ne more ignorirati,« razmišlja taisti vir.

Značilnosti letalonosilke štorm

Po svojih parametrih je ruska ladja podobna ameriški letalonosilki Gerald R. Ford, je prepričan profesor Akademije vojaških znanosti Vadim Kuzjulin. Tako ruska letalonosilka štorm kot tudi ameriška imata po načrtu prosto palubo, t.j. nima raketne in topniške oborožitve, ki je značilna za sovjetsko-rusko letalonosilko Admiral Kuznecov. »To bo plavajoče letališče v spremstvu cele eskadre,« pravi Kozjulin.

Paluba za vzletanje bo velika kot tri nogometna igrišča. Na palubi bodo štiri različno dolge vzletne steze, za pomoč pri vzletanju pa se bo uporabljala kombinacija parnega katapulta in ukrivljene steze (skakalnice). Kot je izpostavil Kozjulin, štorm ne bo imel oborožitve in ga bo zato ščitilo deset ladij – fregat, ladje s torpedi, raketne križarke in podmornice.

Dva motorja na jedrski pogon RITM-200 bosta omogočala štormu razviti hitrost do 30 vozlov (55 km/h). Skupna nosilnost bo znašala 10.000 ton, posadka bo štela 4000 članov. Vendar pa morajo ruski strokovnjaki morajo iz vojaške industrije poleg lepega in ambicioznega načrta rešiti še vrsto problemov, preden bo letalonosilka dokončno nared.

Osnovo letalstva na palubi nove ruske letalonosilke štorm bodo sestavljali lovci MiG-29K in pomorska različica letal pete generacije T-50, je prepričan Kozjulin. Migi so že del arzenala in so bili že preizkušeni v Siriji, stroj nove generacije T-50 pa je šele v fazi dodelave, medtem ko je njegova ladijska različica šele v načrtu.

 »Poleg tega bo za letalonosilko štorm potrebna tudi ustrezna infrastruktura. Za takšno ladjo je treba zgraditi posebno pristanišče, treba pa je zagotoviti tudi njegovo varnost, dokler je zasidrana in to z vseh strani – na tleh, v vodi in v zraku. To pomeni, da se bodo na mestu baziranja letalonosilke lahko pojavile dodatne enote zračne obrambe in obalne straže,« je za RBTH pojasnil Vladimir Jevsejev, vojaški strokovnjak in namestnik direktorja Inštituta za preučevanje držav Skupnosti neodvisnih držav.

Po njegovih besedah bo letalonosilka štorm državo stala med 350 milijard in 1 bilijonom rubljev (od 6,15 milijard do 17,5 milijard dolarjev), odvisno od opreme, ki jo bo imela ladja. »Glede na to, da je potrebno za ladjo zagotoviti 90 palubnih lovcev in potrebno infrastrukturo, bi se lahko stroški podvojili,« je dodal Jevsejev.

Zaradi tako visoke cene in gospodarskih sankcij so mnogi strokovnjaki skeptični do izjave, da bo ladja zgrajena v različici, kot je bila prvotno zamišljena. Med skeptiki je tudi Vladimir Pepeljajev, eden od ustvarjalcev prvega modela nove letalonosilke. Konstruktorji so že začeli delati pri razvoju ladje, ki bo ekvivalentna štormu in bo imela enako bojno moč, vendar pa manjše dimenzije.

Pripravil: B. Knific, vir: RBTH, foto: YouTube

 

Povezani članki