Zanimanje za nakup ruskega lovca Su-57 – tudi na Bližnjem vzhodu?

by Urednik

RUSIJA ŠE VEDNO STAVI NA PRODAJO OROŽJA NA BLIŽNJEM VZHODU

Ruska zvezna služba za vojaško-tehnično sodelovanje je potrdila zanimanje več držav za nakup ruskega večnamenskega lovskega letala 5. generacije Suhoj Su-57, je na mednarodni razstavi oborožitve IDEX-2021 povedal uradni predstavnik službe.

Med zainteresiranimi pa ni držav iz Bližnjega vzhoda, kljub temu pa naj bi tudi države v tej regiji kazale zanimanje za letalo Su-57, so nadaljevali in dodali, da je prednostna naloga dobava lovca 5. generacije ruskemu obrambnemu ministrstvu.

Nekateri evropski vojaški analitiki so ob tem izpostavili, da kljub ruskim prizadevanjem za prodajo lovca Su-57 na tujih trgih, vključno z azijskim, pa na Bližnjem vzhodu ni zanimanja za nakup ruskega lovca Su-57.

Čeprav velja Bližnji vzhod velja za najpomembnejši trg za rusko obrambno industrijo, se večina držav tega območja nagiba k nakupu ali ameriškega lovca F-35 (Katar in Savdska Arabija), nekatere države razmišljajo celo o kitajskem J-20, spet druge ne kažejo interesa za nakup ruskega lovca Su-57 (Združeni arabski emirati), medtem ko se Turčija verjetno še odloča o nadaljnji strategiji (ali dogovor z ZDA glede S-400 in dobava F-35, ali nakup ruskih Su-57 oziroma razvoj lastnega lovca).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki