ZDA: Ameriško brezpilotno letalo nad Libijo sestrelila ruska protiletalska obramba

by Urednik

NA OBMOČJU TRIPOLIJA SESTRELILI AMERIŠKI IN ITALIJANSKI UAV

V Pentagonu menijo, da je bilo brezpilotno letalo, ki je 21. novembra izginilo z radarskih zaslonov na območju libijske prestolnice Tripoli, sestreljeno s strani ruske protiletalske obrambe.

Sprva je Ameriška vojska poročala, da je njihovo brezpilotno letalo (UAV) strmoglavilo, šele pred dnevi pa so sporočili, da je bilo sestreljeno. Američani so mnenja, da Rusi sploh niso vedeli, da gre za ameriško brezpilotno letalo in so jih že prosili, da jim vrnejo razbitine (ostanke letalnika).

Ameriški general Stephen Townsend, ki je vodi poveljstvo Ameriške vojske v Afriki, je dejal, da verjame, da upravljavci sistema zračne obrambe med streljanjem nanj niso vedeli, da gre za ameriško brezpilotno letalo. Ob tem pa dodal, da sedaj Rusi nedvomno vedo, komu pripada, a ne želijo vrniti njegovih ostankov Ameriški vojski, saj ne bi vedeli kje so.

Američani ocenjujejo, da so v času strmoglavljenja njihovega brezpilotnega letala zračno obrambo libijske prestolnice upravljale ruske zasebne (najete) vojaške sile, ki pomagajo Libijski nacionalni vojski.

Poveljstvo Ameriške vojske v Afriki v Libiji izvaja izvidniške operacije za ocenjevanje varnostnih razmer in spremljanje nasilnih dejavnosti skrajnih (terorističnih) militantnih skupin.

Zanimivo je, da so le dva dneva pred strmoglavljenjem ameriškega brezpilotnika na območju Tripolija sestrelili brezpilotno letalo MQ-9 reaper Italijanske vojske, ki je bilo na izvidniški nalogi v okviru operacije Mare Sicuro s katero želijo spremljati (zajeziti) migrantske tokove iz severne Afrike v Italijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Defense News

 

Povezani članki