ZDA bodo podaljšale življenjsko dobo letal F-5 tiger II

by Urednik

PODALJŠANJE ŽIVLJENJSKE DOBE LOVCEV F-TIGER II

Ameriško obrambno ministrstvo se je odločilo posodobiti 44 lovcev F-5 tiger II iz flote Ameriške mornarice in Korpusa mornariške pehote ZDA, ki jim bodo pri podjetju Northrop Grumman podaljšali življenjsko dobo.

Northrop Grumman bo za posodobitev 44 lovcev F-5N/F tiger II prejel 16,8 milijona dolarjev, v kar so vključeni pregledi, popravila, obnove, modifikacije, tehnično podporo in nabavo strukturnih komponent, potrebnih za delovanje in vzdrževanje letal. Modernizacija lovcev F-5 bo zaključena do septembra 2019.

Northrop Grumman je letalo F-5 razvil v 1960-ih in ga sprva ponudili Ameriškim letalskim silam kot lahko bojno letalo, kasneje pa je postal izjemno priljubljen lovec za izvoz, predvsem v čezmorske države, tudi v okviru ameriškega programa vojaškega pomoči (MAP). Skupaj so jih izdelali okoli 1250, skoraj polovico za izvoz.

Dvomotorno lahko nadzvočno letalo F-5 so izdelovali v dveh različicah. F-5N je enosedo lahko taktično bojno letalo, ki omogoča simulirano vojaško usposabljanje v zračnih bojnih (“Dog Fight”). Dvoseda različica F-5F se uporablja predvsem za trenažne polete in bojne taktike.

Korpus mornariške pehote ZDA (marinci) ima v svoji floti še vedno 14 lovcev F-5N, Ameriška mornarica pa 30 letal F-5 N/F, ki jih uporabljajo kot bojna letala in za usposabljanje v vlogi agresorja.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki