ZDA izvajajo bombne vaje na Bližnjem vzhodu zaradi napetosti z Iranom

by Urednik

AMERIŠKI BOMBNIKI NAD BLIŽNJIM VZHODOM

V zadnjih dneh so ZDA poročale, da sta 2 letali dolgega dosega preleteli države Bližnjega vzhoda. Vadili so taktiko bombardiranja regije v ozadju naraščajočih napetosti v odnosih z Iranom. 

Kot je povedal poveljnik letalstva osrednjega poveljstva oboroženih sil ZDA generalpodpolkovnik Alexus Grinkevich, so ameriške letalske sile z zavezniki oblikovale skupne akcije za premestitev bombnikov na Bližnji vzhod.

Kot je opozoril general, grožnje ZDA in njenih partnerjev na Bližnjem vzhodu ne bodo ostale brez odgovora. Kdo je med potencialnimi nasprotniki Washingtona na Bližnjem vzhodu, general ni pojasnil, sodeč po dogajanjih in ameriških reakcijah pa glavna nevarnost ameriškim interesom tukaj prihaja iz Irana. Kljub tekočim pogajanjem o jedrskem sporazumu Washington vidi Iran kot vir povečane nevarnosti za Izrael, Savdsko Arabijo in dejansko vojaško prisotnost ZDA na Bližnjem vzhodu.

Pogajanja o jedrskem sporazumu na Dunaju potekajo od aprila 2021, vendar pa še niso privedli do želenih rezultatov za ZDA. Pred tem je ameriško zunanje ministrstvo Iran že obtožilo nekonstruktivnega stališča, čeprav je zunanje ministrstvo Islamske republike izjavilo, da ni prejelo uradnega odgovora Washingtona na zahteve Teherana.

Kar zadeva akcije ameriškega vojaškega letalstva na Bližnjem vzhodu, so ne tako dolgo nazaj ameriške zračne sile napadle šiitske formacije v Siriji, ki jih podpira Iran. General Grinkevich je dejal, da ZDA ostajajo zavezane “regionalni stabilnosti”, kar pomeni soočenje tako z Iranom kot radikalnimi šiitskimi strukturami v Siriji, Libanonu in Jemnu.

Tokrat so na vajah sodelovala letala letalskih sil ZDA, Velike Britanije, Kuvajta in Savdske Arabije. Toda glavna udeleženca manevrov sta bila seveda dva bombnika ameriškega letalstva B-52H stratofortress (takšno letalo je med drugim preletelo tudi prizorišče nedavnega letalskega dogodka AirPower 2022 v avstrijskem Zeltwegu). Letalo je vzletelo iz letalske baze Fairford v Angliji in preletelo vzhodno Sredozemlje, Arabski polotok in Rdeče morje.  Po podatkih ameriškega poveljstva so bile v logistiko vaj vključene vojske 16 ameriških zaveznic.

Kot je ob tem opozoril vodja ameriškega centralnega poveljstva general Michael Kurilla, lahko Washington in njegovi zavezniki hitro dvignejo v zrak znatne sile lovskih in bombniških letal.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

Povezani članki