ZDA načrtujejo Afganistanu dobaviti helikopterje CH-47 chinook

by Urednik

V AFGANISTANU BODO RUSKE HELIKOPTERJE MI-17 ZAMENJALI AMERIŠKI UH-60 IN CH-47

Polletno poročilo Pentagona z naslovom “Krepitev varnosti in stabilnosti v Afganistanu” je razkrilo, da Washington načrtuje, da bo polku za posebne operacije Afganistanske vojske dobavil transportne helikopterje Ch-47 chinook.

ZDA bodo še naprej zagotavljale afganistanskim nacionalnim varnostnim silam potrebno opremo in nudile usposabljanje za izboljšanje njihovih zmogljivosti v prihodnjem obdobju. Pentagon bo nadaljeval dobave dodatnih bojnih letal in helikopterjev Afganistanskim letalskim silam. Ob tem načrtuje, da bodo s helikopterji CH-47 chinook v polku za posebne operacije Afganistanske vojske pripomogli k uspešnosti protiterorističnih operacij, z ameriškimi helikopterji pa bi v afganistanski oborožitvi nadomestili helikopterje Mi-17 ruskega porekla, je zapisano v poročilu “Krepitev varnosti in stabilnosti v Afganistanu”.

Zaenkrat Američani niso razkrili koliko in katere različice transportnih helikopterjev CH-47 chinook bodo dobavili Afganistanu, ki ima sedaj v svoji floti 96 večnamenskih helikopterjev Mi-17, od tega kar 56 v polku za posebne operacije. Ameriška “donacija” helikopterjev CH-47 chinook je verjetno posledica odločitve Afganistana, da kupi skupaj okoli 160 ameriških večnamenskih helikopterjev Sikorsky UH-60A black hawk (namesto ruskih helikopterjev). Ob tem nakupu pa bo v Afganistanskih letalskih silah nastala vrzel v kategoriji srednjih in velikih helikopterjev (če upokojijo vse ruske helikopterje), ki jo bodo zakrpali prav s chinook-i.

Prvi helikopter CH-47 chinook  je vzletel leta 1961, že čez nekaj let pa so bili te helikopterji zelo pogosto uporabljani za transportiranje vojakov v Vietnamu, kakor tudi za prevoz artilerijskih orožij, streliva, za izvlačenje sestreljenih letal in podobno. Prav v Vietnamski vojni je helikopter CH-47 chinook dokazal vse svoje manevrske prednosti in zmogljivosti. V naslednjih desetletjih so helikopter večkrat posodobili in razvili več različic – vse do sedanje z oznako F, različica za prevoz specialnih enot CH-47E pa omogoča polet dolg kar do 6 ur, saj ga v zraku lahko oskrbi z gorivom letalo C-130 hercules. Do sedaj so sestavili že več kot 1.200 helikopterjev CH-47 chinook v več kot 15 različicah, uporabljajo pa ga v 26 državah po vsem svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki