ZDA namenjajo milijarde za posodobitev jedrskih bomb B61

by Urednik

MILIJARDNA MODERNIZACIJA JEDRSKEGA ARZENALA ZDA

ZDA  bodo porabile milijarde dolarjev za posodobitev zastarelih jedrskih bomb, zasnovanih pred desetletji za odvračanje sovjetske invazije na Evropo.

Številni strokovnjaki in zakonodajalci menijo, da gre zgolj za razsipno porabo denarja, ki lahko celo privede do opustitve pogovorov o nadzoru orožja z Rusijo. Toda nekaj poveljujočih v vojski in vodilnih uradnikov ameriške administracije je mnenja, da morajo jedrske prostopadne bombe B61 posodobiti, sicer naj bi bila ogrožena kredibilnost ZDA kot vojaške sile. Kot zatrjujete general Robert Kehler, poveljnik Strateškega poveljstva, so bombe B61 edino orožje v strateške arzenalu, ki zadovoljuje tako taktične kot strateške potrebe.

Bombo B61 so razvili kot orožje “kratkega dosega” za odvračanje sovjetskih sil v zahodni Evropi, v uporabi pa so od sedemdesetih let. V arzenalih imajo Američani pet različic tega orožja z močjo, ki ustreza  od 0,3 do 360 kt TNT. Washington je po koncu hladne vojne iz Evrope umaknil tisoče taktičnih jedrskih orožij, vendar pa je na stari celini ostalo 180 bomb B61, ki jih imajo v Natovih bazah Turčiji, na Nizozemskem, v Belgiji in Italiji. V času predsedovanja so Američani načrtovali zamenjavo obstoječih bomb v Evropi s posodobljeno različico B61-12, ki je manjša in natančnejša. Izboljšava je bila potrebna kot pravijo uradni predstavniki, saj naj bi bila potrebna manjša količina cepitvenega materiala za uničenje cilja.

B-61 bombTermonuklearno bombo B61 so zasnovali v šestdesetih letih (1962) prejšnjega stoletja in jo razvili v zelo fleksibilno orožje, v številnih različicah jo uporabljajo za različne namene. Bistvene modifikacije so opravili v letih 1966, 1975, 1979, 1991 in 1997. Izdelali so jo v energetskem oddelku nacionalnega laboratorija Los Alamos v Novi Mehiki. S temi »lahkimi« bombami lahko opremijo 22 različnih tipov letal NATO, ameriških Letalskih sil in ameriške Vojne mornarice. Bombo uporabljajo tako kot prostopadno ali pa z upočasnjevalnim padalom (z zakasnelim vžigom, da se letalo lahko varno umakne9, z letal pa jo spuščajo tako z velikih višin pri hitrostih nad 2 M, kot s povsem nizkih višin pri velikih hitrostih. Opremijo jo lahko z več bojnimi glavami (W-80, W-81, W-84, W-85…). Od leta 1968,  ko so  jo uvedli v serijsko proizvodnjo, so jih izdelali 3155. Bomba tehta 320 kg, dolga je 3,56 m in ima premer 33 cm.

Kot pravi general Kheler, so bombe B61 v povprečju stare četrt stoletja, torej zastarale tehnologije in zaradi tega potrebujejo več in pogostejše vzdrževanje. Ta posodobitev naj bi tudi omogočila, da bo Obamova administracija lahko uničila večino najmočnejših atomskih bomb – B83 in tako zmanjšala celoten jedrski arzenal. Sam Obama pa je v junijskem govoru v Berlinu pozval, naj bi storili korak k zmanjšanju jedrskih arzenalov ZDA in Rusije, zaveznicam iz članic Nata pa obljubil zmanjšanje jedrskega arzenala v Evropi.

Je pa zaradi napovedanih ukrepov zaskrbljenih nekaj članov Kongresa, saj naj bi napovedana posodobitev jedrskih bomb B61 nikakor ne bila poceni, z napovedanih 4 milijard USD se je dvignila na 8,1 milijarde USD, načrtovalci v Pentagonu pa menijo, da o vrednost dosegla celo 10 do 12 milijard USD.  Ali kot je izjavil Kingston Rief v Biltenu jedrskih znanstvenikov:

”Posodobitev in podaljševanje življenjske dobe B61 si ZDA ne morejo privoščiti, je neizvedljivo in nepotrebno!”

Za skeptike ambicije projekta presegajo  vzdržnost proračuna v času, ki so Letalske sile  prizadevajo za povečanje sredstev za bojna letala 5. generacije F-35, za novo bombniško letalo velikega doleta in novo manevrirno raketo.  Za nekatere je izdvajanje sredstev za posodobitev jedrskih bomb, za katere je predsednik Obama izjavil, da jih bo umaknil iz Evrope, nesmiselno. Res pa je, da se je Obami zareklo pred tremi leti, ko je republikancem v Senatu obljubil modernizacijo jedrskega arzenala, da bi ti odobrili nov sporazum o zmanjšanju strateškega orožja START (Strategic Arms Reduction Treaty) z Rusijo. Skeptiki zato menijo, da bi lahko Obamova potrditev projekta modernizacije atomskih bomb B61 zamajala obete za podpis kakršnega koli dogovora z Moskvo. In dodajajo, da bodo na natančnejše bombe B61 Rusi zagotovo odgovorili s protiukrepi, ti pa ne morejo biti pozitivni.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki