ZDA obljubljajo pospešeno dobavo lovcev F-16 Ukrajini

by Urednik

DANSKA IN NIZOZEMSKA BOSTA UKRAJINI PRVI ZAGOTOVILI LOVCE F-16

Ameriška vlada je zagotovila oblastem Danski in Nizozemski, da bo pospešila odobritev vseh zahtev, ki jih predložijo za dobavo lovcev F-16 Ukrajini.  Kdaj bi lahko ukrajinske letalske sile dejansko dobile ta letala, še vedno ni jasno – prvih nekaj letal po nekaterih ocenah celo že v decembru – zaradi negotovosti v večnacionalnem program za usposabljanje pilotov za njihovo upravljanje in podporno osebje za njihovo vzdrževanje.

Prva je o sagi o možnih dobavah F-16 Ukrajini poročala agencija Reuter, ki se je sklicevala na neimenovanega ameriškega uradnika in kopijo pisma, ki ga je pregledal državni sekretar Antony Blinken. Vse F-16, izvožene v tuje države, ureja nadzor izvoza ZDA in za zakonit prenos tretjim osebam, kot je Ukrajina, je potrebna odobritev ameriških oblasti.

“Pišem, da izrazim polno podporo Združenih držav tako za prenos lovskih letal F-16 v Ukrajino kot za usposabljanje ukrajinskih pilotov s strani usposobljenih inštruktorjev za F-16,” je po poročanju Reutersa  Blinken zapisal svojima kolegoma na Danskem in Nizozemskem . “Še vedno je ključnega pomena, da se je Ukrajina sposobna braniti pred sedanjo rusko agresijo in kršitvijo njene suverenosti.”

Zaenkrat je znano, da naj bi Danska donirala Ukrajini 19 lovcev F-16, Nizozemska pa se še ni odločila ali vseh 42 ali jih bo nekaj zadržala. Ti dve državi sta med tistimi, ki so v najboljšem položaju za dobavo letal F-16 Ukrajini, ki si prizadeva pridobiti ta letala kmalu že od začetku ruske invazije.

Kraljeve nizozemske letalske sile (RNLAF) v zadnjih letih vztrajno umikajo svoje F-16A/B in jih nadomeščajo z novimi prikritimi lovci F-35A Joint Strike Fighters. Tako je zdaj na voljo nekaj deset nekdanjih nizozemskih F-16A&/B MLU za morebitni prenos v Ukrajino. 

Kraljeve danske letalske sile prav tako pričakujejo prehod z lovcev F-16 na F-35. Država je nedavno objavila, da pospešuje svoje načrte za zamenjavo in da bo zadnji od njenih F-16 prenehal operativno delovati do leta 2025. Danci imajo trenutno v uporabi okoli 43 F-16AM/BM, ki bi jih lahko dobavili Ukrajini, namesto da bi jih v naslednjih dveh letih ‘’upokojili’’.

Druge države bi seveda prav tako lahko poslale F-16 v Ukrajino kot del večnacionalnih prizadevanj, obstaja  že namreč mednarodna koalicija, ki vključuje tudi Dansko in Nizozemsko in bo zagotovila usposabljanje Ukrajincev na teh letalih, bo fizično potekalo predvidoma na Danskem in v Romuniji.

Po poročanju Reutersa pismo ministra Blinkna danski in nizozemski vladi pravi, da bo obljuba o hitri odobritvi ZDA pomagala Ukrajincem, da “v celoti izkoristijo svoje nove zmogljivosti, takoj ko prva skupina pilotov zaključi svoje usposabljanje.”

To postavlja dodatna vprašanja o tem, kdaj bi lahko ukrajinske letalske sile dejansko začele prejemati F-16 iz Danske, Nizozemske ali katere koli druge države. 

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki