ZDA odobrile prodajo lovcev v vrednosti 31,2 milijarde USD na Bližnji vzhod

by Urednik

NOVA AMERIŠKA BOJNA LETALA ZA KATAR IN KUVAJT

Katar je naročil 72 lovcev F-15 advanced eagle (zadnje različice tega letala), opremljenih z najsodobnejšim orožjem, taktičnim računalnikom, radarjem AESA ipd., medtem ko se je Kuvajt odločil za 40 lovcev F/A-18E/F super hornet. Kuvajtsko naročilo so ovrednotili na 10,1 milijarde, katarsko pa na 21,1 milijarde dolarjev.

Posle je potrdila tudi ameriška Agencija za obrambno varnostno sodelovanje (DSCA). Obe državi sta za potrditev nakupa zaprosili že pred nekaj leti, vendar so ga zadrževali zaradi izražene zaskrbljenosti Izraela. Dokončno potrditev čakata zdaj oba posla le še v Kongresu.

Kuvajt kupuje 32 enosedih lovcev-lovskih bombnikov F/A-18E in osem dvosedih F/A-18F, ob letalih pa še 12 Lockheed Martinovih namerilnih sistemov v podkrilnih obesnikih AN/AAQ-33 sniper ter vrsto druge opreme in sistemov. Kuvajt je prvi tuji naročnik nadgrajenih super hornetov in še nekaterih specifičnih sklopov opreme, med drugim dodatnih gorivnih rezervoarjev in podobno. Kuvajt že ima bojno floto v kateri je 39 Boeingovih F/A-18C/D hornet, v aprilu pa je pri italijanskem proizvajalcu podpisal še naročilo za 28 lovcev Eurofighter typhoon (še niso dobavljeni), ki naj bi zamenjali prav te starejše hornete (?).

Katarski nakup obsega kar 72 lovcev F-15QA (Qatar Advenced) eagle ter oborožitev in podporno opremo. V posle je vključeno tudi šolanje in uvajanje katarskih pilotov v ZDA. Napredni eagle (Adbanced Eagle) je zadnja različica F-15, ki se od prehodnih razlikuje po dodatni oborožitvi (namesto 9 podtrupnih in podkrilni obesnih točk jih ima zdaj eagle kar 11). Kot možnost opreme so navedli tudi velik zaslon v kokpitu in pa Raytheonov AESA (elektronska fazna antenska rešetka) radar. Katar je pred letom dni naročil 24 francoskih Dassault Aviation rafalov, ki bodo skupaj z F-15QA zamenjali obstoječe lovce Dassault mirage 2000-5.

Ameriška potrditev prodaje obema državama še ne pomeni, da bo dobava opravljena. Katar na primer je že nabavil 24 rafalov, ki bodo opravljali enako funkcijo kot F-15 eagli in tako se bo za toliko lahko zmanjšala flota zahtevanih eaglov (72).

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

Povezani članki