ZDA odstopajo od mednarodne pogodbe “Open Skies Treaty”

by Urednik

TRUMP NAPOVEDAL ODSTOP OD SPORAZUMA ZARADI RUSKEGA “KRŠENJA”

ZDA so sporočile, da bodo odstopile od Mednarodne pogodbe o odprtih zračnih prostorih (Open Skies Treaty), ki dovoljuje neoborožene nadzorne polete nad tujim ozemljem.

“Rusija se ni držala pogodbe (Open Skies Treaty, op.a.), tako da se je ne bodo držale tudi ZDA,” je dejal ameriški predsednik Donald Trump novinarjem tekom tiskovne konference v Beli hiši, ko so ga povprašali o odločitvi o odstopu od pogodbe. “Vendar obstaja zelo velika možnost, da bomo sklenili nov sporazum ali naredili nekaj, da bomo ta sporazum spet oživili,” je dodal Trump.

Rusija je na drugi strani že napovedala, da si bo prizadevala za nadgradnjo sporazuma in tako nakazalo željo, po njegovi ohranitvi.

Mednarodno pogodbe o odprtih zračnih prostorih je 24. marca 1992 podpisalo 23 držav, sedaj pa je med podpisnicami kar 35 držav. Rusija je pogodbo ratificirala 26. maja 2001, pogodba pa je nato stopila v veljavo leta 2002.

Opazovalni poleti v okviru pogodbe “Open Skies Treaty” se izvajajo zaradi olajšanja preglednost vojaških dejavnosti držav in vzpostavitve zaupanje v varnost.

Odprto nebo je bilo podpisano leta 1992 in začeti veljati leta 2002. Pogodba vzpostavlja program neoboroženih letalskih nadzorov nad celotnim ozemljem svojih udeležencev. V praksi pogodba državam podpisnicam omogoča izvajanje opazovalnih poletov nad katerim koli delom ozemlja opazovane države pogodbenice za spremljanje vojaških dejavnosti v skladu z dogovorjenimi kvotami takšnih misij. Pogodba ureja postopke opazovalnih letov, vzpostavlja mehanizem nadzora nad njenim upoštevanjem in določa zahteve za letalsko ter opazovalno opremo.

Opazovalni poleti potekajo po ozemlju ZDA, Kanade, evropskih držav in Rusije. Mednarodno pogodbo “Open Skies Treaty” je podpisalo 35 držav: Belorusija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kanada, Hrvaška, Češka, Danska (vključno z Grenlandijo), Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Italija, Kazahstan, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Turčija, Ukrajina, Velika Britanija in ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki