ZDA podarile Albaniji 37 oklepnikov MRAP maxxpro

by Urednik

ALBANSKA VOJSKA OPREMLJENA Z OKLEPNIMI VOZILI IZ ZDA IN ITALIJE

Albanske oborožene sile so  4. aprila 2019 od ZDA dobile donacije 37 protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP) Navistar maxxpro, ki jih je na slovesnosti prevzela albanska obrambna ministrica Olta Xhacka.

Predaje 37 oklepnikov Navistar maxxpro so se udeležili albanska obrambna ministrica Xhacka, predstavnik ameriškega veleposlaništva v Tirani Leyla Moses-Ones in načelnik generalštaba Albanske vojske brigadni general Bardhyl Kollcaku.

37 protiminsko zaščitenih oklepnikov(MRAP) Navistar maxxpro je bilo podarjenih v okviru ameriškega programa donacij presežne vojaške opreme Ameriške vojske in v skladu s sporazumom med ZDA in Albanijo iz leta 2015. V skladu s tem sporazumom so se Združene države zavezale, da bodo Albanski vojski podarile 250 kolesnih bojnih vozil. V letu 2017 je Albanija v okviru tega sporazuma že prejela 77 oklepnih vozil HMMWV M1114 in 3 oklepna vozila maxxpro.

V obdobju 2015–2018 je albansko obrambno ministrstvo od Italijanske vojske kot donacijo tudi že prejelo 7 lahkih oklepnih vozil Iveco LMV 4×4.

Pripravil: Anže Knific, foto: YouTube

Povezani članki