ZDA prvič napotile lovce F-22 raptor v Katar

by Urednik

AMERIŠKI ZAČETEK ODGOVORA NA IRANSKO SESTRELITEV AMERIŠKEGA BREZPILOTNIKA

Ameriške letalske sile (USAF) so potrdile, da so bili ameriški “nevidni” F-22 raptor napoteni v Katar, kjer so jih namestili po iranski sestrelitvi ameriškega brezpilotnega letala RQ-4A.
Ameriške letalske sile (USAF) so sporočile, da so lovci 5. generacije F-22 raptor prvič prispeli v letalsko bazo Al Udeid v Katarju, da bi “branili ameriške sile in interese v območju odgovornosti Centralnega poveljstva ZDA”.

Lovci F-22 raptor so bili v preteklosti na Bližnjem vzhodu že nameščeni in sicer v letalski bazi Al Dhafra v Združenih arabskih emiratih, še nikoli pa v Katarju. Njihova prisotnost na tem območju je bila del vojaške operacije proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS), ki se je začela leta 2014. Jeseni 2018 so jih vrnili v ZDA in jih v začetku tega leta zamenjali z letali F-15C eagle.

Lovci F-22 predstavljajo ključno orožje ameriških vojaških sil za posredovanje v tujini. Njihova naloga je, da hitro in na velikih razdaljah dosežejo prevlado v zraka in izničijo grožnje za ameriške kopenske, mornariške in sile korpusa mornariške pehote pri njihovih nalogah po svetu. do letalstva, vojske, mornarice in mornarice našega naroda.

Raptorji so prispeli v Katar le teden dni po tem, ko so Iranci sestrelili ameriško brezpilotno letalo RQ-4A, ki je letelo nad Omanskim zalivom.
Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki