ZDA sestrelile še 3 skrivnostne visokoleteče objekte

by Urednik

AMERIŠKI BOJ PROTI VOHUNSKIM “BALONOM

Ameriško lovsko letalo je v petek 10. februarja 2023 sestrelilo še drugi skrivnostni visokoleteči objekt, ki je vletel v ameriški zračni prostor, in sicer po ukazu predsednika Joeja Bidna, potem ko je bilo ugotovljeno, da predmet predstavlja potencialno grožnjo komercialnemu letalstvu, je poročal Glas Amerike.

Po navedbah Pentagona se je predmet prvič premaknil v ameriški zračni prostor pozno v četrtek, ameriško severno poveljstvo pa ga je spremljalo, ko se je premikal nad nebom severovzhodne Aljaske, pri čemer je ves čas ostal na približno 12.000 metrih (40.000 čevljev) višine.

Predstavniki Pentagona in Bele hiše so povedali, da so se ameriška letala približala predmetu, ki naj bi bil velik kot majhen avtomobil, in ugotovila, da v njem ni človeka, preden ga je eno od dveh bojnih letal F-22, poslanih na prestrezno pot, sestrelilo z neba z raketa AIM-9x sidewinder.

Uradniki tako v Pentagonu kot v Beli hiši so zagovarjali odločitev o sestrelitvi predmeta z besedami, da je na 12.000 metrih “predstavljal grožnjo varnosti civilnega leta”.

Ko so o tem novinarji v Beli hiši vprašali predsednika o sestrelitvi objekta, je Biden dejal le: “Bil je uspeh.”

Minuli konec tedna so ZDA nato sestrelile še dva podobna visokoleteča objekta, katerih izvor pa še preučujejo. Za prvi objekt – balon so potrdili, da je kitajskega izvora, za preostale tri pa še ne.

“Predmet,” ne letalo

Uradniki so navedli tudi nekaj podrobnosti o sestreljenem predmetu. V tem trenutku ni bilo nobenih znakov, da bi bilo z njim mogoče manevrirati, je dejal tiskovni sekretar Pentagona, brigadni general letalskih sil Patrick Ryder, manj kot dve uri po tem, ko je bil predmet sestreljen.

“To je bil predmet …, ni bilo letalo samo po sebi,” je dejal Ryder, ko je poročal novinarjem Pentagona. “Trenutno nimamo dodatnih podrobnosti o predmetu, vključno z opisom njegovih zmogljivosti, namenom ali izvorom.”

Ameriški uradniki so povedali, da potekajo prizadevanja najdbo ostankov sestreljenega predmeta z različnimi letali.

“Pričakujemo, da bomo lahko našli in pobrali ostanke, saj so padli na naše ozemlje, verjamemo, da na zaledenelo vodno površino,” je med ločenim brifingom v Beli hiši dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby. “Upamo, da bomo uspešni in da se bomo potem lahko podučili nekaj več o tem.”

“Temu pravimo predmet, ker je to najboljši opis, ki ga trenutno imamo,” je dodal Kirby. “Ne vemo, kdo je njegov lastnik … Nimamo nobenih informacij, ki bi potrdile navedeno namembnost tega predmeta.”

Obvestilo ameriške Zvezne uprave za letalstvo, izdano v petek, je kot lokacijo predmeta navedlo v bližini mesta Deadhorse na Aljaski in pilote opozorilo, naj se izogibajo območju. Območje je tudi v bližini zaliva Prudhoe Bay, največjega naftnega polja v Severni Ameriki in 18. največjega naftnega polja na svetu.

Kanadski premier Justin Trudeau je v petek v tvitu dejal, da je bil “obveščen o zadevi in je podprl odločitev o ukrepanju.”

“Naše vojaške in obveščevalne službe bodo vedno sodelovale,” je dejal.

Kitajski balon

Visokoleteči objekt je vdrl v ameriški zračni prostor manj kot teden dni po tem, ko je bil ob obali ameriške zvezne države Južna Karolina sestreljen kitajski balon, potem ko je preletel večji del države.

Ameriški uradniki, ki so dejali, da so se lahko veliko naučili o kitajskem vohunskem balonskem programu, ko so mu dovolili, da prečka ZDA, čeprav je iskal občutljive lokacije, so zagovarjali odločitev o sestrelitvi tega najnovejšega predmeta le približno dan zatem, ko je bil prvi opažen.

Rekli so, da je bil ta objekt za razliko od kitajskega nadzornega balona, ki je potoval na več kot 18.000 metrih (60.000 čevljev) in nad nivojem komercialnega zračnega prometa, 6000 metrov nižje in verjetno vpadel v višino zračnih koridorjev  komercialnih letal.

Uradniki so še povedali, da je bil za razliko od kitajskega nadzornega balona ta visokoleteči objekt prepuščen na milost in nemilost vetrov, zaradi česar je bila njegova pot leta nepredvidljiva in zato še toliko bolj nevarna za zračni promet.

Za razliko od kitajskega nadzornega balona, ki je bil opisan v velikosti dveh do treh avtobusov, je predstavnik  Bele hiše Kirby dejal, da ta novi objekt nad Aljasko “ni imel pomembnega tovora.”

Biden je bil deležen kritik nekaterih zakonodajalcev, ker kitajskega balona ni sestrelil prej. V petek je demokratski senator Mark Warner, predsednik senatnega odbora za obveščevalne zadeve, na Twitterju dejal: “Vesel sem, da je predsednik hitro ukrepal glede tega novega vdora v naš zračni prostor.”

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki