ZDA so se odločile namestiti protiletalske sisteme patriot na Poljskem

by Urednik

NATO NE BO ZAPIRAL ZRAČNEGA PROSTORA NAD UKRAJINO

ZDA zavračajo uvedbo “omejenega območja prepovedi letenja” nad Ukrajino, kot je zahtevala skupina upokojenih generalov in uradnikov, saj bi zaradi tega grozil  spopad z Rusijo, je izjavila uradna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Na brifingu je Psakijeva, ko je odgovorila na povezano vprašanje, pojasnila, da “omejeno območje prepovedi letenja”, uvedeno nad določenimi območji Ukrajine, še vedno zahteva sestrelitev ruskih letal, ki so letela tja, in to bi pomenilo eskalacijo konflikta na Združene države in neposreden spopad z Rusijo, Washington pa se s tem ne strinja.

Ukrajina tudi ne bo dobila protiletalskega sistema Iron Dome, kar je že napovedala namestnica državnega sekretarja Victoria Nuland. Po njenem mnenju bi uvedba tega sistema v Ukrajini zahtevala “velika sredstva” in časa za usposabljanje, zato je ta možnost “nesprejemljiva.” Namesto tega je Washington obljubil, da bo razmislil in ponudil druge načine, kako zapreti nebo za ruska letala.

Toda dve bateriji protiletalskih raketnih sistemov MIM-104 patriot bosta še vedno sledili ruskemu letalstvu, čeprav ne z ozemlja Ukrajine, kjer bi bili lahko uničeni, ampak z ozemlja Poljske. Odločitev o njihovi namestitvi je že sprejeta.

»Poveljnik evropskega poveljstva oboroženih sil ZDA general Walters je po navodilih ministra za obrambo in na povabilo poljskih zaveznikov ukazal prerazporeditev dveh baterij sistemov zračne obrambe patriot na Poljsko,« je povedal predstavnik Evropskega poveljstva (EUCOM) Adam Miller.

ZDA poudarjajo, da sistemov  na Poljskem ne nameščajo proti Rusiji, ampak za odpravo “potencialnih groženj”, tj. “za vsak slučaj”. Hkrati so namestitev sistemov zračne obrambe patriot na Poljskem imenovali “razumen korak”, sprejet v podporo morebitnim ofenzivnim operacijam.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki