ZDA ukinjajo program nabave lahkih jurišnih turbopropelerskih letal

by Urednik

ZDA SE OD BOJA PROTI TERORISTOM USMERJAJO K KONFRONTACIJI Z VELESILAMI

Ameriške letalske sile so sprejele odločitev, da ne bodo nadaljevale program nakupa 300 lahkih jurišnih turbopropelerskih letal, saj se je dolgoročna strategija Pentagona preusmerila v konfrontacijo z velikimi silami, kot sta Rusija in Kitajska, in stran od protiterorističnih bojev, zaradi katerih je bil mišljen nakup teh lahkih jurišnikov.

Program, ki je predvideval nakup 300 lahkih jurišnih turbopropelerskih letal je uradno preklican, je sporočila tiskovna predstavnica Ameriških letalskih sil (USAF) Ann Stefanek. Namesto tega projekta Pentagon predvideva nakup drugih letal, najverjetneje nova, zaenkrat še nedoločena letala za prestrezanje. Obstaja tudi možnost nakupa lahkih reaktivnih jurišnikov – oboroženih izvedenk trenažnih letal Boeing T-X.

Bodo pa Ameriške letalske sile še naprej uporabljale po dva para dobavljenih preizkusnih turbopropelerskih letal Textron AT-6 wolverine in Sierra Nevada A-29 super tucano. Uporabljali jih bodo za preizkušanje in  usposabljanje partnerskih zračnih sil, ki še vedno uporabljajo tovrstna letala. Poleg teh dveh letal so za zračno podporo kopenskim silam preizkušali tudi turbopropelersko letalo Air Tractor AT-802 in reaktivno letalo scorpion, ki sta ga razvila Textron in AirLand.

V Pentagonu so z USAF načrtovali, da bi turbopropelerska jurišna in lahka reaktivna letala uporabljali kot poceni alternativo v primerih, ko ni vredno tvegati dragih letal, kot so F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: National Defense Magazine

 

Povezani članki