ZDA v Evropo poslala še 24 najsodobnejših helikopterjev apache

by Urednik

V BELGIJI IN NEMČIJI NAMEŠČENIH 48 BOJNIH HELIKOPTERJEV AH-64 APACHE

V Nemčijo je v tem tednu prispelo še 24 jurišnih helikopterjev AH-64E apache guardian, ki so del Operacije Atlantic Resolve, misije zveze NATO za odvračanje “ruske agresije” proti Evropi.

Na devetmesečno misijo v Evropi je prispelo 24 jurišnih helikopterjev AH-64 apache v najsodobnejši različici “E” iz 1. konjeniške brigade (zračna konjenica) Ameriške kopenske vojske iz Fort Hooda v Teksasu, ki je edina vojaška enota v Evropi z nadgrajenimi (najsodobnejšimi) helikopterji apache. Gre za bojne helikopterje z oznako “E” – to so popolnoma obnovljeni AH-64D, ki so dobili izboljšan krmilni sistem, zložljive glavne lopatice rotorja, močnejši motor 701D GE in popolnoma digitaliziran kokpit.

Večina pravkar prispelih ameriških vojakov in helikopterjev bo službovalo v vojaški bazi ​​Illesheim na Bavarskem v Nemčiji, manjši oddelki pa bodo razporejeni v druge države članice zveze NATO – Latvijo, Poljsko in Romunijo.

V okviru Operacije Atlantic Resolve je sicer že v oktobru iz 1. konjeniške brigade v Belgijo prispelo 2.000 vojakov in 89 helikopterjev (12 transportnih CH-47 chinook, 38 večnamenskih UH-60 black hawk, 15 reševalnih HH-60 black hawk in 24 bojnih AH-64D apache).

Ameriški poveljniki v Evropi pa opozarjajo, da imajo ameriške in Natove sile velike težave pri (hitrem) premiku enot po evropskem ozemlju – tako zaradi infrastrukture (ozki mostovi), kot tudi zaradi birokracije. Ob prečkanju državnih meja morajo namreč urediti kopico papirjev, želijo pa si, da bi države podpisale sporazum, podoben schengenskemu, ki bi omogočal hitrejše premike Natove (Ameriške) vojske po Evropi.

Še večjo težavo kot je infrastruktura in prečkanje meja na poti v vzhodno Evropo pa Američani vidijo pri oskrbi z gorivom, rezervnimi deli in ostalimi potrebščinami za helikopterje. Brez potrebnih zalog namreč lahko vsak helikopter opravi le en polet.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki