ZDA v Irak pošiljajo 300 pripadnikov specialnih sil

by Urednik

ZDA ŽELIJO PRED POSREDOVANJEM PREUČITI RAZMERE V IRAKU

Predsednik Obama je v četrtek 19. junija 2014 dovolil poslati Iraku dodatno vojaško pomoč za boj proti hitro napredujočim silam sunitskih upornikov islamistične militantne skupine ISIS. ZDA želijo Iraški vojski pomagati predvsem s podporo, kasneje pa tudi z zračnimi napadi, vendar se želijo pred tem prepričati, da je ogroženo ameriško osebje v Iraku oz. iraško vodstvo.

Tako naj bi Ameriška vojska v Irak poslala dodatnih 300 pripadnikov specialnih enot, ki bodo skušali bolje oceniti razmere na terenu, kje so položaji Iraške vojske in kje pripadniki ISIS-a ter kako napredujejo proti Bagdadu.

Tako naj bi ameriški vojaki pomagali tudi iraški vladi in vojski s še bolj natančnimi obveščevalnimi podatki ter jim svetovali, kako naj se zoperstavijo sunitskim upornikom. Ob tem bi pridobili tudi podatke za načrtovanje morebitnega posredovanja (Ameriških letalskih sil).

Poleg povečanja obveščevalne dejavnosti v Iraku – vključno z letali AWACS in UAV – je Obama že pred dnevi  ukazal napotitev okoli 275 vojakov za okrepitev varnosti ameriškega veleposlaništva in drugih ameriških objektov v Bagdadu. Tako je v Iraku oz. predvsem v Bagdadu te dni prisotnih kar 600 ameriških vojakov, kar je največ po umiku Ameriške vojske iz Iraka leta 2011.

Združene države Amerike podpirajo iraškega predsednika vlade Nurija al Malikija že vse od njegovega imenovanja leta 2006, kot nagrado, da je njegova stranka Dawa pomagala strmoglaviti Sadama Huseina.  Vendar se Maliki v zadnjih letih ni zmenil za zahodna opozorila o političnem vključevanju in ponovnem vzponu al Kaide v Iraku, sunitske ekstremistične organizacije, ki se je ponovno pojavila v sirski državljanski vojni kot militantna skupina ISIS ((Islamic State in Iraq and the Levant (Syria)).

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Ameriške specialne enote

Povezani članki