ZDA v Nemčijo poslale štiri “nevidne” lovce F-22

by Urednik

KAKŠEN BO ODGOVOR RUSIJE NA AMERIŠKE RAPTORJE V EVROPI?

Štirje ameriški radarsko nevidni lovci F-22A raptor so v petek 28. avgusta 2015 prispeli v ameriško vojaško letalsko bazo Spangdahlem v Nemčiji v podporo Operaciji Atlantic Resolve. Za vsako uro delovanja letala Lockheed Martin F-22, ki stane okoli 150 milijonov USD, bodo ZDA namenile okoli 44.000 USD.

Ameriški lovci 5. generacije F-22, ki so nedavno prispeli v Nemčijo, pripadajo 325. lovski eskadrilji iz letalske baze Tyndall na Floridi. V Evropo so lovci prispeli v družbi letečih tankerjev C-17 in potniških letal za tehnično osebje Ameriških letalskih sil (USAF).

Zračna baza Spangdahlem bo tako kot za ameriška jurišna letala A-10, ki so v Nemčijo prispela v maju 2015 v okviru programa podpore vzhodnoevropskim članicam zveze NATO, le izhodiščna baza za lovce F-22, ki bodo z obiski počastili nekatere letalske baze v vzhodni Evropi.

Namestitev ameriških “nevidnih” lovcev F-22, za katere je Washington določil, da jih bodo imele le Ameriške letalske sile (brez izvoza), v Evropi je že pred dnevi napovedala ameriška sekretarka za letalske sile Deborah James.

Že v letu 2013 so Ameriške letalske sile zasnovale koncept hitrega uvajanja na novih letališčih (državah) tako imenovani “Rapid Raptor Package”, ki vključuje letala F-22 in C-17, vsaka ameriška letalska baza (tudi po svetu) pa jim mora zagotavljati logistično podporo.

Tokratna namestitev ameriških najsodobnejših lovcev F-22 v Evropi ni prva, saj so jih Američani v juliju 2010 že pokazali na letalskih oz. vojaških prireditvah Farnborough in RIAT. Nemški mediji pa že poročajo o visokih stroških tokratne ameriške poteze, ki razburja predvsem Rusijo.

Cena bojnega letala Lockheed Martin F-22 raptor naj bi po ocenah znašala okoli 150 milijonov USD, vendar je dejanska cena tega letala okoli 350 milijonov USD, če so vključeni stroški vzdrževanja in popravila. Ura letenja z F-22 stane kar 44.000 dolarjev, ZDA pa bodo ta strošek verjetno pripisale več kot 1 milijardo dolarjev vrednemu programu za obvarovanje evropskih zaveznic, po začetku ukrajinske krize.

Rusija je že ob ameriški napovedi namestitve najsodobnejših lovcev F-22 v Evropi tudi sama napovedala protiukrepe, kakšni natanko bodo, pa bomo verjetno izvedeli v prihodnjih dneh. Napovedali so že možnost poletov ruskih vojaških letal nad Mehiškim zalivom in ob obali kanadske province Britanska Kolumbija, tik ob meji z ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015. Prostih le še nekaj mest !!

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

 

Povezani članki