ZDA v Siriji namestile večcevne raketomete

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA V SIRIJO NAMESTILA PRVE OBOROŽITVENE SISTEME

Ameriška vojska je premestila večcevne raketometne sisteme M142 HIMARS iz Jordanije v južno Sirijo. To so sploh prvi ameriški oborožitveni sistemi na sirskih tleh od začetka vojaškega (letalskega) posredovanja septembra 2014.

Ameriški večcevni raketometi M142 HIMARS bodo nameščeni v bližini vojaške baze Tarif, kjer ameriški vojaki usposabljajo borce sirskih demokratičnih sil. Z raketami bodo tako Američani pokrivali 55 km konfliktno območje okoli baze.

Večcevne raketomete M142 HIMARS so ZDA že do sedaj uporabljale za podporo sirskih demokratičnih sil pri ofenzivah proti ISIS skupaj s konvencionalnim topništvom, vendar s položajev na severu Iraka. Neposredna namestitev raketometov v Siriji pa je odgovor in ukrep za odvračanje Sirske vojske na tem območju, kjer premikajo svoje topništvo.

Večcevni raketometni sistem M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – visokomobilni artilerijski raketni sistem) je kolesna različica M270, ki so jo namestili na srednji vojaški tovornjak (FMTV). Ima šest raket, ki jih lahko izstreli naenkrat, ali eno raketo MGM-140 ATACMS. Domet sistema je do 480 km. Poleg Ameriške vojske ima večcevne raketomete M142 HIMARS (skupaj okoli 340) v svoji oborožitvi še Singapur, ZAE in Jordanija, zanje pa se zanimajo tudi Kanada, Katar, Poljska ter Španija.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki