ZDA z rekordnim naročilom 10-ih jedrskih podmornic razreda virginija

by Urednik

NAJDRAŽJE NAROČILO PODMORNIC AMERIŠKE MORNARICE DOSLEJ

Ameriška mornarica je  naročila dodatnih 10 jedrskih podmornic razreda virginia (SSN-774) v vrednosti 17,6 milijarde dolarjev, kar je rekordno enkratno naročilo. Podmornice bodo zgrajene še pred letom 2020, zadnja pa bo predana v letu 2023. Proizvajalec bo v skladu s pogodbo Ameriški mornarici v ladjedelnici v Newportu v Virginiji izdelal dve podmornici letno.

Po mesecih pogajanj sta Ameriška mornarica in Electric Boat, hčerinsko podjetje General Dynamicsa, v ponedeljek zvečer podpisala pogodbo za izgradnjo 10 jurišnih podmornic na jedrski pogon (SSN) razreda virginia. Gradnja prve podmornice iz četrtega bloka (block IV) naročila z imenom SSN-792 se bo začela že 1. maj 2014. Dobava zadnje (deseta) podmornice iz tega naročila je predvidena v letu 2023. S tem naročilom je Pentagon omogočil ladjedelnici nadaljnjo izgradnjo dveh podmornic razreda virginija letno.

Electric Boat in Ladjedelnica Newport News sta Ameriški mornarici od leta 2005 že predala 10 jedrskih podmornic razreda virginia: USS Virginia (SSN-774), USS Texas (SSN-775), USS Hawaii (SSN-776), USS North Carolina (SSN-777) (zadnja v prvem bloku), USS New Hampshire (SSN-778), USS New Mexico (SSN-779), USS Missouri (SSN-780), USS California (SSN-781), USS Mississippi (SSN-782) in USS Minnesota (SSN-783) (zadnja v drugem bloku), kar osem podmornic (tretji blok) pa še testirajo oz. so v dokončni izgradnji.

Ladje razreda Virginia ponazarjajo zavezo mornarice in industrije za zmanjšanje stroškov brez zmanjšanja zmogljivosti s strategijo za javna naročila več let , stalne izboljšave v gradbenih postopkov in za zmanjšanje stroškov projektnih sprememb .

“To je največje število ladij naročenih na dan, v enem naročilu (block IV), kar je super novica – še posebej v luči današnjih težkih gospodarskih in političnih razmer,” je dejal predsednik Ladjedelnice Newport News Matt Mulherin. “Za program podmornic razreda virginia se je že izkazalo, da je eden izmed najboljših, če ne celo najboljši ladjedelniški v državi, zato ​​se veselimo našega nadaljnje pomembne vloge pri izgradnji teh podmornic.”

“Ta nagrada ima velik pomen tako za Ameriško mornarico, kot za naše podjetje in celotna podmorniško industrijsko,” je dejal Jeffrey S. Geiger, predsednik podjetja Electric Boat. “Z nadaljnjo proizvodnjo dveh plovil letno bosta mornarica in industrija ohranili stabilnost, potrebno za dosego povečane učinkovitosti, ki jih zagotavlja flota podmornic za potrebe ohranitve prevlade na morju.”

Ameriška  jedrska podmornica USS Missisipi razreda virginia

Jedrske podmornice razreda virginia imajo izpodriv 7800 ton, v dolžino merijo 115 metrov in so široke 10 metrov. Največja hitrost podmornic SSN-774 je 25 vozlov, potopijo pa se lahko do globine 250 metrov. Na podmornici je 134 članov posadke, od tega 14 častnikov. Oborožene so z izstrelki tomahawk, torpedi mark 48 in robotskimi podvodnimi plovili.

Podmornice razreda virginia (SSN-774) so prvi razred ameriških podmornic, ki so namenjene tako oceansko kot priobalno delovanje. Z njimi so (bodo) Američani nadomestili starejše jedrske podmornice  razreda los angeles.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, US Navy

VIDEO: Pomorska testiranja podmornice razreda virginia

Povezani članki