Zelenski razrešil Zalužnega, naslednik je Syrski

by Urednik

SPREMEMBE V VRHU UKRAJINSKE VOJSKE

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je srečal s poveljnikom ukrajinskih oboroženih sil generalom Valerijem Zalužnim. Dejal je, da je zdaj čas za spremembe v poveljstvu, in dodal, da bo Zalużny ostal “v ekipi”. Nasledil ga je general Oleksandr Syrski.

 »Srečal sem se z generalom Valerijem Zalužnim. Zahvalil sem se mu za dve leti obrambe Ukrajine. Pogovarjali smo se o tem, kakšno prenovo potrebujejo naše oborožene sile. Pogovarjali smo se tudi o tem, kdo bi lahko vodil prenovljene oborožene sile Ukrajine. Čas za takšno prenovo je zdaj. Valeryju sem predlagal, da ostane v naši ekipi,« je v četrtek na svojem Telegram profilu zapisal Zelensky. Ukrajinski in svetovni mediji že več dni ugibajo o verjetni razrešitvi Zalužnega.

Ukrajinski obrambni minister je v četrtek potrdil, da je bila sprejeta odločitev o spremembi najvišjega poveljstva oboroženih sil, in se zahvalil dosedanjemu vodji vojske, generalu Valeriju Zalužnemu, “za vse dosežke in zmage” .

“Vojna se spreminja in potrebuje spremembe. Bojne operacije v letih 2022, 2023 in 2024 so tri različne realnosti. (…) Danes je bila sprejeta odločitev o potrebi po spremembi poveljstva oboroženih sil Ukrajine. Iskreno sem hvaležen Valeriju Fedoroviču (Zalužnemu) za vse dosežke in zmage,« je minister zapisal na Facebooku in se obrnil na Zalužnega.

General Oleksandr Syrski je novi vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil, je v četrtek zvečer sporočil predsednik Volodimir Zelenski, ki se je pred tem zahvalil dosedanjemu vodji vojske generalu Valeriju Zalužnemu za sodelovanje.

Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je potrdil razrešitev Valerija Zalužnega s položaja in dejal, da je bila sprejeta odločitev o “spremembi vodstva oboroženih sil Ukrajine”. O tem je zapisal na enem od družbenih omrežij.

Umerov je odločitev Zelenskega pojasnil z besedami, da Ukrajina potrebuje “nove strategije” in “nove pristope”, ki jih Zalužni menda ni mogel zagotoviti.
»Leto 2024 bo prineslo nove spremembe, na katere moramo biti pripravljeni. Potrebujemo nove pristope, nove strategije. Danes je bila sprejeta odločitev o potrebi po spremembi vodstva oboroženih sil Ukrajine. Iskreno sem hvaležen Valeryju Fedoroviču za vse dosežke in zmage,« je dejal ukrajinski obrambni minister.

Skupaj z Zalužnim bo odšlo tudi njegovo spremstvo, predvsem to zadeva načelnika generalštaba oboroženih sil Ukrajine Sergeja Šeptala, pa tudi njegove druge namestnike. Sirski bo na to mesto prišel s svojo ekipo, Zelenski je to sicer napovedal že v četrtek v svojem večernem nagovoru in naštel generale, s katerimi je »pogovarjal«.

Kot pišejo ukrajinski viri, naj bi bil Zalužni odstranjen zaradi neuspeha poletne protiofenzive, čeprav je odločitev za napad v smeri Zaporožja sprejel Zelenski. Za neuspeh v Avdiivki naj bi bil prav tako ”kriv” Zalužni, ki se ni hotel pridružiti “ekipi” Zelenskega in Ermaka.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki