Zvezna vlada je odobrila dobavo petih poljskih MiG-29 Ukrajini

by Urednik

DODATNI POLJSKI LOVCI MIG-29 ZA UKRAJINO

Nemška vlada je odobrila vlogo poljske vlade za ponovni izvoz petih letal MiG-29 iz zalog nekdanje Nacionalne ljudske armade Vzhodne Nemčije. Med obiskom ukrajinskega predsednika Zelenskega v Varšavi 5. aprila 2023 pa je poljski predsednik Duda celo napovedal, da bo Ukrajini predal vse poljske MiG-29.

Nemški obrambni minister je ob tem Pistorius dejal:

“Z veseljem sporočam, da lahko našim poljskim partnerjem obljubimo dobavo petih MiG-29 iz nekdanjih zalog NVA Ukrajini. Vlogo smo prejeli šele danes. Pozdravljam dejstvo, da smo v zvezni vladi skupaj dosegli to odločitev. To dokazuje: na Nemčijo se lahko zanesete!”

S pogodbo o prenosu z dne 24. junija 2003 sta se Nemčija in Poljska dogovorili o predaji MiG-29 iz zalog nekdanje Nacionalne ljudske armade (NVA) DR Vzhodne Nemčije. Pogodba vsebuje klavzulo o končni uporabi, ki določa, da je za prenos letala MiG-29 tretjim osebam s strani Poljske potrebno pisno soglasje nemške strani. Poleg lovcev MiG-29, ki jih je prevzel Bundeswehr, je Poljska od nekdanje ZSSR prejela tudi enake lovce MiG-29 vojaškega letalstva nekdanje Češkoslovaške (Poljska pa je v zamenjavo Čehom dobavila helikopterje PZL sokol).

Pripravil: B. Knific, foto:  Military Forum

Povezani članki