Ameriški helikopterji CH-53K king stallion še dražji od F-35A

by Urednik

IZJEMNO DRAGI HELIKOPTERJI ZA AMERIŠKO MORARIŠKO PEHOTO

Novi helikopter ameriških marinci CH-53K king stallion ni le najdražji helikopter na svetu, temveč je postal tudi dražji od pregrešno dragih “nevidnih” lovcev F-35A lightning II (glede na strošek na enoto).

Oba letalnika, CH-53K  king stallion in F-35A lightning II, si deliti še vsaj eno značilnost – poleg izredno visokih stroškov in težav pri delovanju, sta oba “izdelek” istega proizvajalca. Lockheed Martin je razvil lovsko letalo F-35, v letu 2015 pa postal še lastnik podjetja Sikorsky, ki proizvaja king stallion-e.

Cena enega helikopterja CH-53K king stallion se sedaj giblje okoli 95 milijonov dolarjev, medtem ko je Pentagon v desetem naročilu lovcev F-35 podpisal pogodbo za približno 94,6 milijona dolarjev po letalu. Strošek za F-35 je razkril ameriški general Christopher Bogdan na letalskem salonu Avalon v Avstraliji, ob tem pa dodal, da Pentagon načrtuje znižanje stroškov (nakupa) lovcev F-35 na 85 milijonov dolarjev do leta 2020.

Če Američanom uspeva zniževati ceno lovcev F-35 za Ameriške letalske sile (USAF), pa naj bi se cena helikopterjev CH-53K king stallion še povečevala. Po nekaterih napovedih lahko tudi do 122 milijonov dolarjev po enoti.

Korpus mornariške pehote ZDA (marinci) sicer načrtuje naročilo skupno okoli 200 helikopterjev Sikorsky CH-53K king stallion.

Pripravil: A. Knific, foto: Sikorsky, USAF

Povezani članki