Bolgarija bo vzdrževanje lovcev MiG-29 zaupala Poljakom

by Urednik

BOLGARI NISO ZADOVOLJNI Z RUSKIM VZDRŽEVANJEM LOVCEV MIG-29

Bolgarija se s poljskim podjetjem WZL-2 (Wojskowe Zakłady Lotnicze nr. 2)  iz Bydgoszcza pogaja za vzdrževanje svojih lovskih letal MiG-29, je sporočil bolgarski obrambni minister Nikolai Nenchev.

Bolgarske letalske sile (Voennovăzdušni sili – VVS) imajo do septembra 2015 sklenjeno pogodbo za vzdrževanje lovcev MiG-29 z Rusijo, vendar so nezadovoljni, saj morajo zaradi posrednikov plačati tudi do trikrat višjo ceno, ko je določena s strani proizvajalca. Poleg tega Bolgari trdijo, da naj bi prejeli nižjo kakovost ruske podpore, kot so pričakovali.

Nenchev pričakuje, da bodo dogovor s poljskim podjetjem WZL-2 sklenili do septembra 2015, ko preneha veljati sedanji sporazum z Rusijo. “WZL-2 ima zelo dobre zmogljivosti, ki zagotavljajo izpolnjevanje postopkov in standardov Bolgarskih letalskih sil,” je dejal bolgarski obrambni minister, ob tem pa dodal, da jih v Sofiji skrbi, da bi Moskva zaradi njihove odločitve “poskušala motiti dobavo rezervnih delov.”

Poljsko podjetje WZL-2 je celo potrdilo, da pogovori z Bolgarskimi zračnimi silami potekajo že od jeseni 2013 in sta oba partnerja pridobila medsebojno zaupanje. Poljaki pričakujejo, da bodo zagotavljali vzdrževanje in servise za 6 bolgarskih lovcev MiG-29, ki bodo v prihodnje vključeni v operacije nadzora zračnega prostora (air-policing) zveze NATO.

Bolgarske letalske sile so med letoma 1989 in 1990 od ruskega proizvajalca Mikojan-Gurevič kupile 14 enosedih lovcev MiG-29 fulcrum-A (tip 9.12) in 4 dvosedna trenažna letala MiG-29UB fulcrum-B. Po nekaterih podatkih naj bi Bolgarija od Rusije kupila celo 22 lovcev MiG-29.

V bližini letalskega oporišča Ravnetz je med nizkim trenažnim poletom 29. septembra 1994 strmoglavil bolgarski MiG-29, v nesreči pa je pilot – polkovnik Ivan Daev – izgubil življenje.

Sedaj naj bi imeli Bolgari v uporabi še 15 lovcev MiG-29, vključno dvosedežnimi trenažniki. Okoli leta 2000 so se odločili prestrukturirati svojo vojsko, del tega programa pa je bila tudi posodobitev bojnih letal MiG-29 in MiG-21 (imeli naj bi jih še približno 22 od 73 kupljenih, leteli naj bi še trije). V tem času so v skladu z Nato standardom posodobili 16 lovcev MiG-29.

Bolgarsko obrambno ministrstvo se je leta 2011 sicer odločilo, da začnejo iskati zamenjavo za sovjetske lovce. Za bolgarski nakup 8-ih bojnih letal so kandidirala letala Eurofighter typhoon, Dassault rafale, Saab JAS-39C/D gripen, Mikojan MiG-29 in MiG-35, Lockheed Martin F-16 ter Boeing F/A-18 super hornet. Zaenkrat se Bolgarija še ni odločila za nakup novih vojaških letal.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: “Dogfight” bolgarskih lovcev MiG-29

 

Povezani članki