Finska mornarica sprožila opozorilne strele proti “tuji podmornici”

by Urednik

SO FINCI V SVOJIH TERITORIALNIH VODAH ZAZNALI RUSKO PODMORNICO?

Finska mornarica je v ponedeljek zaznala podvodno tarčo, ki se je zopet pojavila v zgodnjih jutranjih urah v torek 28. aprila 2015. Zato so v smer kjer naj bi plula tuja podmornica, ki so jo zaznali ob obali Helsinkov, sprožili nekaj opozorilnih strelov (granat).

Finsko obrambno ministrstvo ni želelo ugibati za čigavo podmornico bi lahko šlo, vendar pa se namiguje, da bi lahko šlo za plovilo Ruske mornarice. Incident se je namreč zgodil v času naraščajoče vojaške napetosti s sosednjo Rusijo in le nekaj mesecev (oktober 2014) po neuspešno švedskem lovu za skrivnostno podmornico (Švedska je sumila, da je šlo za rusko podmornico).

Finski obrambni minister Carl Haglund je za finskih medijev dejal, da je podmornica verjetno zapustila območje, in da Finska mornarica redko uporablja takšne opozorilne strele. “Močno sumimo, da je šlo za podvodno dejavnost, ki ne sodi tja. Seveda je vedno resna stvar, če so kršene naše teritorialne vode,” je dodal Haglund.

Finsko obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da je Finska mornarica med nadzorom finskih teritorialnih voda zaznala morebiten podvodni objekt (za katerega so sumili da je podmornica) opoldne 27. aprila 2015 v bližini meje izven Helsinkov. Drugič so podvodno plovilo zaznali v torek ob treh zjutraj (ponoči) in proti njemu izstrelili opozorilne strele. Ob tem so dodali, da namen strelov ni bil poškodovati cilj, temveč dati vedeti, da so ga opazili.

Finska si z Rusijo deli več kot 130 km dolgo mejo, Finci pa poskušajo ohranjati dobre odnose z močno sosedo že vse od konca druge svetovne vojne. Povečana ruska dejavnost v Baltskem morju pa je že sprožila povezovanje “samostojne” Finske in Švedske s preostalimi nordijskimi sosedami – članicami zveze Nato (Norveška in Danska). Tako so nordijske države (Švedska, Norveška, Finska, Danska in Islandija) v začetku aprila 2015 podale skupno izjavo o tesnejšem vojaškem sodelovanju, kot razlog za to pa so navedli ruski “izziv”. Iz Moskve so se takoj odzvali, češ da premik Finske in Švedske v smeri tesnejših vezi z Natom sproža “posebno zaskrbljenost”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Švedski lov na “Rdeči oktober” se nadaljuje

Švedska vojska še naprej mrzlično išče tuje neznano plovilo oz. podmornico, ki jo je od petka 17. oktobra 2014 v stockholmskem arhipelagu opazilo že več civilistov.

VIDEO: Napovednik filma Lov na Rdeči oktober

V filmu Lov na Rdeči oktober (The Hunt for Red October) najboljši podmorniški kapitan v Sovjetski zvezi leta 1984 ne upošteva povelj in z najnovejšo jedrsko podmornico pluje proti ZDA, kar lahko sproži vojno med velesilama.

Povezani članki