Hidroletala European Coastal Airlines povezujejo kopno z otoki na Hrvaškem

by Urednik

HRVAŠKE OTOKE BODO POVEZOVALA HIDROLETALA

Nemška letalska družba European Coastal Airlines je v zadnjih dneh avgusta začela z rednimi linijami med hrvaško obalo in otoki s hidroletali de Havilland twin otter, v katerih je prostora za 19 potnikov.

Že pred časom smo poročali, da bo nemški letalski operater European Coastal Airlines začel s svojimi hidroletali leteti tudi na sosednji hrvaški obali. Prve lete so pravzaprav opravili že pred 14 leti in s starodobnim letalom Grumman goose, večinoma v čarterskih poletih ter nekaj rednimi leti povezovali Zagreb in Lošinj ter Rabo ter Reko in Pulj.

Novo poglavje je začelo v zadnjih dneh avgusta (27.8.2014) letalo ECA twin otter, ki je pristal v morju nedaleč splitskega letališča. Po izjavah direktorja letalskega prevoznika European Coastal Airlines, hkrati tudi enega od pilotov Dieterja Martina, naj bi z letali olajšali potovanje turistom do  številnih hrvaških otokov iz večjih mest, kot so na primer Split, Reka, Pulja in Zadar ter Dubrovnik. Trajekt pluje od Splita do Hvara tri ure, letalo ga doseže v 10 minutah. Vozovnica med Splitom in Korčulo bo v eni smeri veljala 48 evrov, obljublja nemški pilot in direktor.

ECA bo ob obali postavil nekaj potniških terminalov, v katerih bodo poleg bara in restavracije na voljo potnikom celo ležalniki za sončenje in vsa internetna komunikacijska infrastruktura. Lete bodo snemali z GoPro kamero in posnetek bo čez 24 ur na medmrežni povezavi na voljo vsakemu od potnikov.  Načrti so zelo optimistični, napovedujejo celo do 400 operacij po Hrvaški, kar naj bi po zagotovilih Martina vplivalo tako na razvoj hrvaškega turizma kot na gospodarstvo celotne države in obalne regije, predvsem pa otokov, ki jih bodo povezovali s celino.  Obenem napovedujejo pa tudi popuste za nakup vozovnic za prebivalce otokov, cilj ECA pa je z letali povezati kopno z vsemi 66 naseljenimi hrvaškimi otoki.

Hidroletalo de Havilland twin otter ob v Jelsi na Hvaru

Zanimivo je še, da so komercialni letalski promet s hidroletali na Hrvaškem obnovili po 70 letih! Na sliki pristanek letala  de Havilland twin otter v Jelsi na Hvaru.

Sicer je kanadsko letalo de Havilland twin otter okretno visokokrilno dvomotorno letalo (turbopropelerska motorja) s STOL (kratek vzlet in pristanek)  sposobnostmi. V potniški kabini je prostora za 19 potnikov, njegova potovalna hitrost je približno 300  km/h. Skupaj so jih izdelali nad 850, cena novega letala pa je 7 milijonov evrov. Prevoznik ECA jih uporablja šest.

Pripravil: B. Knific, foto: ECA, Digital Journal

Povezani članki