T-99 armata – “lego kocke” za vojsko

by Urednik

UNIVERZALNA BOJNA PLATFORMA ARMATA: POPOLNA UNIFIKACIJA

Najnovejši tank ruske proizvodnje imenovan T-99 armata bo v oborožitvi v začetku prihodnjega leta, javnost pa ga bo lahko videla na paradi ob okrogli obletnici zaključka druge svetovne vojne – Dnevu zmage – prihodnje leto na moskovskem Rdečem trgu. Tako je novinarjem pred dnevi izjavil namestnik vladne vojaško-industrijske komisije Oleg Bočkarjov. Ruska vojska bo tudi prva na svetu v oborožitev  uvedla unificirane bojne platforme za kopensko vojsko.

Z najnovejšim modelom bojnega vozila za oborožene sile, za zdaj ga imenujejo T-99 armata, se začenja obdobje enovitih bojnih platform, na katerih osnovi  bodo proizvajali vse tanke in bojna vozila. Proces unifikacije poteka v vseh zvrsteh ruskih oboroženih sil, vključno s pehoto – kopensko vojsko, v kateri poteka razvoj modularnih platform za tanke in bojna vozila. Kot trdijo ruski izvedenci za oklep in tankovsko oborožitev, omogoča unifikacija tudi bojno uporabo tehnike. Na enoviti šasiji bodo0 lahko menjali bojne module in specialno opremo kot z “lego kockami” – brez spreminjanja konstrukcije samega vozila. Unifikacija poteka v treh smereh: na področju bojne tehnike do 60 t imenujejo ta projekt “armata”. Rezultat bo novi osnovni bojni tank, težko bojno vozilo pehote in družina inženirskih vozil za rusko vojsko. Je pa sam projekt »armata« na takšni stopnji tajnosti,kot je bil nekdaj lovec pete generacije PAK-FA – T-50.

Prototip tanka armata

Glavni bojni tank armata v serijski proizvodnji prihodnje leto

.O novem tanku je znanega le to, da bo imel “prazno” (brez posadke) kupolo, posadka pa bo v posebni blindirani kapsuli, ki naj bi jo še bolje zaščitila pred nasprotnikovimi izstrelki. Testiranja novega tanka bodo začeli že prihodnje leto, serijske dobave vojski pa napovedujejo za obdobje 2015 – 2020. Skupaj naj bi bilo najmanj 2300, sodeč po izjavi namestnika predsednika vlade Ruske federacije Dmitrija Rogozina bodo tank prikazali javnosti na vojaški paradi ob Dnevu zmage na Rdečem trgu v Moskvi prihodnje leto. Naslednja je linija oklepnih vozil z maso do 25 t, gre pa za bojna vozila pehote, kolesna in gosenična, “bumerang” in “kurganec”. Značilnost teh vozil je vgradnja motorja v prednjem delu, kar bo po eni strani zaščitilo posadko pred neposrednimi zadetki nasprotnika, po drugi pa omogočilo večje desantne oddelke v zadnjem delu vozila. Vstop in izstop bosta možna tako skozi vrata kot prek dvižne ploščadi v zadnjem  delu.

Zadnji del projekta unifikacije bojne tehnike pomeni program “tajfun”. Vozilo iz tega programa je na pogled precej futuristično, gre pa za celo družino večnamenskih avtomobilskih platform. “Najbolj preprosto” je oklepno večosno vozili za prevoz vojakov. Osnovne značilnosti tega vozila pa so sposobnost brodenja nad 2 m globoke vodne ovire, doseglo pa bo hitrost nad 100 km/h tudi na neravnem zemljišču. V notranjosti blindiranega telesa vozila so na levi in desni nameščeni posebni  sedeži s protiminsko zaščito, izdelani 5tako, da zaščitijo vojaka pred udarnim valom, ki ga povzroči morebitna eksplozija eksplozivnega telesa, na kateri zapelje vozilo. Vsi sedeži so ergonomsko oblikovani, “spremljajo” vojakovo telo in obliko hrbta. Vojak je na sedež pripet z večtočkovnim varnostnim pasom, vsi sedeži pa so posebej  pritrjeni v dno vozila. Vozila so popolnoma kompjuterizirana, v kabini pa so LCD zasloni, na katerih je pregled vseh tehničnih informacij o stanju vozila. Prav tako ‘pa je na zaslonih moč spremljati sliko iz zunanjosti (snemajo jo zunanje kamere). Celo pri popolni izgubi vidljivosti lahko voznik slepo pripelje “tajfuna” do bojišča.

Koncept tanka armata

Modularnost je še ena od zahtev za sodobna bojna vozila. Samo za Kamazovo vozila iz družine “mustang” so izdelali deset prototipnih dvo-, tri- in štiriosnih tovornjakov. Na osnovi teh je Kamaz potem izdelal še svoje oklepno vozilo “vistrel”, pa celo desantno različico, s katero naj bi zamenjali doslej neza,menljivo legendarno vozilo GAZ-66. Večina delov in sklopov teh vozil je medsebojno zamenljiva. Izdelovalec je prav tako predlagal platforme za pritrditev oborožitvenih  sistemov. Tako na primer na štiriosno različico tovornjaka namestijo protiletalski topovsko-raketni sistem »pancir«, katerega modul tehta 24 t.

Modularna konstrukcija bo omogočala postavitev bojnih modulov na vsako šasijo. Tako gre sistem »pancir« lahko na šasijo tovornjaka kamaz, lahko tudi na gosenično šasijo ali pa ga postavijo v obliki dveh zabojnikov in dobijo stacionarni ognjeni položaj. Kljub velikemu izvoznemu potencialu pa je za zdaj le malo možnosti za prodajo na tuje, vsaj dokler ne bodo z njimi opremili in popolnili ruskih oboroženih sil.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Novi top za ruski tank armata

Rusija je v obdobju po letu 2000 razvila nov tankovski top 125 mm 2A82, s tremi prototipnimi topi pa opravila nekaj po sto poskusnih izstrelitev.

Ruski tanki armata opremljeni s podobnim radarjem kot Suhoj T-50

Nova ruska težka oklepna vozila na podvozju tanka armata bodo opremljena s podobnimi radarji ruski letala 5. generacije – lovci Suhoj T-50.

Rusija bo tanke armata začela proizvajati v letu 2016

Razvoj nove generacije ruskega glavnega bojnega tanka (MBT armata) bo končan v letu 2015, množična proizvodnja pa bo stekla v letu 2016.

Rusija že izdelala prvi tank armata

V Rusiji so izdelali prve tri primerke oklepnih vozil na osnovi nove platforme “armata” (staro rusko ime za oklepnik), je sporočil načelnik uprave za oklepno tehniko.

Povezani članki